Toeslagenouders in de kou: persoonlijk dossier komt er niet meer

Toeslagenouders krijgen geen dossier meer met al hun belastingdocumenten van de overheid. Op 14 maart besloot de overheid dat dit zogenaamde ‘persoonlijke dossier’ niet meer wordt gemaakt. Maar Radar krijgt signalen dat dit al langer de gang van zaken was.
40.000 mensen zijn erkend als gedupeerden in de toeslagenaffaire. De overheid heeft voor hen een complexe hersteloperatie op touw gezet, gerund door de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). De UHT verzamelt informatie over de ouders in de systemen van de Belastingdienst om een dossier te maken dat de basis vormt voor herstelbetalingen.
De meeste ouders krijgen een ‘ouderdossier’, dat slechts een deel van alle stukken bevat. Namelijk alleen stukken rondom de kinderopvangtoeslag die de UHT relevant vindt voor het proces van de ouder. Andere toeslagen worden niet meegenomen, net als stukken die er niet toe doen volgens de UHT.
Die zitten wel in het ‘persoonlijke dossier’, dat door 5.000 ouders is aangevraagd. Ze willen het bijvoorbeeld hebben omdat ze niet geloven dat de UHT echt alle relevante stukken kiest, omdat ze willen weten waarom de Belastingdienst ze ooit als fraudeur heeft bestempeld, of omdat ze vermoeden dat zwarte lijsten met hun naam erop bij andere instellingen zijn beland.
De belofte van het dossier
Radar liet in maart 2024 al zien dat deze ouders een wachttijd van jaren kregen voorgespiegeld. Hun werd nog altijd beloofd dat ze uiteindelijk dit dossier zouden krijgen.
Officieel werd die belofte ingetrokken op 14 maart 2025, toen de overheid aankondigde ‘om direct te stoppen met het samenstellen en verstrekken van het persoonlijk dossier’.
Signalen wijzen op een eerder besluit
Echter, al tussen 19 januari en 17 februari veranderde de webpagina van het UHT met uitleg over dossieraanvragen. De nieuwe tekst luidde: ‘Heeft u verzocht om een persoonlijk dossier? We hebben helaas geen capaciteit om deze dossiers te maken.’
Een soortgelijk verhaal klinkt vanuit de UHT zelf. Radar sprak zes anonieme bronnen die er aan dossiers werken of recent hebben gewerkt. (Twee van hen hebben bewijs geleverd van hun dienstverband, de rest durfde dat niet.) Deze zes mensen werken aan ouderdossiers. We vragen hen: werkt de UHT überhaupt nog wel aan persoonlijke dossiers?
Vier weten het niet. Ze hebben er in ieder geval niet van gehoord. Twee medewerkers zeggen expliciet: de UHT is gestopt met volledige dossiers. ‘Persoonlijke dossiers doen we niet meer. Dat is meer dan een half jaar geleden gestopt,’ zegt een bron.
Bewijs van advocaten
Het derde signaal dat dossiers zijn gestopt komt uit de advocatuur. De advocatenkantoren van Suzanne Arakelyan, Narda Teke-Bozkurt en Nursel Köse-Albayrak staan bij elkaar zo’n 1600 toeslagenouders bij en hebben voor hen allemaal het persoonlijke dossier aangevraagd, soms al jaren geleden. Er is nog geen één persoonlijk dossier geleverd, zeggen zij.
Dit zette advocaat Köse-Albayrak ertoe aan om tijdens een hoorzitting met de UHT in begin februari te vragen naar dossiers. Volgens haar antwoordde de aanwezige UHT-ambtenaar dat het persoonlijk dossier in principe niet wordt geleverd. Dat wordt bevestigd door documentatie van de hoorzitting die Radar heeft ingezien.
Een paar weken later vraagt Köse-Albayrak aan een andere UHT-ambtenaar in een andere hoorzitting wanneer dat besluit is genomen. Sinds wanneer worden persoonlijke dossiers niet meer gegeven? Het antwoord was ‘sinds een jaar’, zegt Köse-Albayrak.
De staatssecretaris reageert
Staatssecretaris Herstel en Toeslagen Sandra Palmen zegt dat deze signalen te verklaren zijn doordat al eerder is besloten om persoonlijke dossiers ‘geen prioriteit’ meer te geven. Dat heeft de overheid halverwege 2022 gecommuniceerd. Het persoonlijk dossier wordt ooit nog wel geleverd, is de belofte, want het blijft een recht van burgers om hun informatie op te vragen, maar het verdwijnt ‘als onderdeel van de hersteloperatie’. De volledige reactie van de staatssecretaris is hier te lezen.