Traanogen: hoe ontstaan ze en wat kun je ertegen doen?

traanogen_radar_2023.jpg

Je zit op de fiets en er is een gure tegenwind, of je huiskamer is kurkdroog. Zomaar twee manieren hoe traanogen kunnen ontstaan. Maar wat kun je doen om het te voorkomen? En hoe kom je ervan af als het al te laat is?
 

Radar zocht het uit en zet de beste tips op een rij!

Oorzaken van traanogen

Naast de twee genoemde voorbeelden van wind en een droge kamer, zijn er ook vele andere manieren hoe traanogen kunnen ontstaan. Denk hierbij aan rook, stof in de ogen, wimpers die over het oog schuren of fel zonlicht. Allergie voor bijvoorbeeld make-up of stoffen in de lucht kan ook zorgen voor traanogen. Ook kan het zijn dat vanwege het ouder worden ogen sneller uitdrogen.

Wat kun je zelf doen tegen traanogen?

Er zijn verschillende stappen die je kunt doorlopen om te zorgen dat je minder last hebt van traanogen. 

  • Wrijf niet in je ogen: het kan verleidelijk zijn om in je ogen te wrijven bij jeuk of traanogen, maar het werkt juist averechts en maakt de tranen erger.
  • Tranen voorkomen? Zorg dan voor voldoende luchtvochtigheid in je woning, vooral als de verwarming aanstaat. Hang bijvoorbeeld een bakje water aan de verwarming. 
  • Airco’s of luchtblazers kunnen ook zorgen voor een droge lucht. Als je traanogen wil voorkomen valt daarom aan te raden om deze producten zo min mogelijk te gebruiken.
  • Als je echt vaak last hebt van traanogen, kan het mogelijk zijn om via de huisarts ‘kunsttranen’ te krijgen. Dit is een middel dat je op je oog druppelt zodat ze vochtig blijven en niet uitdrogen.

Wanneer moet je de huisarts inschakelen?

Als je last hebt van rode ogen, je ogen pijn doen of niet goed sluiten, is het raadzaam de huisarts in te schakelen. Ook als je merkt dat je zicht minder wordt, de klachten verergeren, je medicijnen gebruikt die droge ogen veroorzaken of de bovengenoemde adviezen niet helpen, is de stap naar de huisarts altijd een veilige optie. Ook bij twijfel of angst is het beter om een keer te vaak te bellen, dan een keer te weinig. 

Bron: Thuisarts.nl

Meer over