Rode vaatjes in de ogen: waar komt het precies door en wat kun je ertegen doen?

11aprilrodeogen.jpg

Je stapt uit bed, kijkt in de spiegel en meteen zie je het: je oogwit is niet meer wit, het is rood. Misschien heb je het wel vaker, maar waar komt dat nu precies door? En wat kan je ertegen doen? Radar zocht het voor je uit. 

Rode adertjes in je ogen komen vaak voor, bijna iedereen heeft ze weleens gehad. Maar weet je ook waar het door komt? Vaak is er een eenvoudige reden voor deze klacht,  namelijk vermoeidheid of een tekort aan slaap. In dat geval kun je het beste je ogen geven wat ze willen: rust. Pak een goede nachtrust en in principe moet je oogwit weer stralend wit zijn na een week. 

Bloeduitstorting in je oogwit: niet schadelijk

Als er een felrode vlek ontstaat in het oogwit, wijst dit vaak op een bloeduitstorting. Dit doet geen zeer en is niet schadelijk. Wrijf je vaak in je ogen? Dat kan eveneens een reden zijn voor rode ogen, net zoals harde wind en stof dat in de ogen waait. 

Naast vermoeidheid is er bijna nooit een duidelijke oorzaak voor rode vaatjes. Het komt iets vaker voor bij ouderen, omdat hun bloedvaatjes wat kwetsbaarder zijn. Als de rode ogen langer dan een week aanhouden, kun je het beste even langsgaan bij de huisarts. In dat geval kan het een virus of bacterie zijn en dat wil je zo snel mogelijk uit je ogen hebben. Ook droge ogen kunnen rode ogen veroorzaken. Als je contactlenzen draagt, kun je die het beste uitdoen. 

Last van deze klachten? Breng dan even een bezoekje aan een expert

Als je klachten bij je oog krijgt, zoals lichtschuwheid, wazig zicht of domweg pijn aan de ogen, kun je het beste even langsgaan bij een optometrist. Is die niet beschikbaar? Neem dan contact op met je huisarts.

Bron: Thuisarts / Mens en Gezondheid / Oogziekenhuis Rotterdam