background branding

Transjongeren beginnen zelf met hormonen, maar dat is niet zonder gevaar

23062022-transgender.jpg

Jonge transpersonen, van soms pas 14 jaar, kopen online medicijnen om zelf al in transitie te kunnen gaan. De wachttijden voor een transgenderbehandeling in Nederland lopen zo hard op, dat een groep zich gedwongen voelt om zelf alvast te beginnen. Dat schrijft de NOS.

Transpersonen in Nederland komen vaak terecht op lange wachtlijsten als ze in transitie willen. Soms is de wachttijd meer dan drie jaar. De lange wachttijden hebben grote gevolgen, blijkt uit antwoorden op vragen van NOS Stories. Meer dan 700 mensen vulden een vragenlijst in over de transzorg; van hen staan er bijna 300 zelf op de wachtlijst.

Ernstige psychische problemen

Uit hun antwoorden blijkt dat het wachten leidt tot ernstige psychische problemen of dat deze verergeren. Ruim 90 procent zegt een of meerdere keren aan zelfmoord te hebben gedacht. Meer dan een derde deed een poging daartoe, 14 procent deed dat zelfs meerdere keren.

Het gebruik van zelfmedicatie is voor een op de zeven al een uitweg. Twee derde zegt het te overwegen. Transpersonen beginnen dan dus al met het gebruik van hormonen zonder medische begeleiding van bijvoorbeeld een huisarts. En dat is niet zonder gevaar.

Behandeling persoonsafhankelijk

'Wat je nodig hebt is heel persoonsafhankelijk,' zegt endocrinoloog Christa van Bunderen. Bij het genderteam van het Radboudumc begeleidt ze mensen bij hormoonbehandelingen. Daarin worden leeftijd, ziektes in de familie en medicatie die al wordt gebruikt meegenomen. 'Daar heb je echt een arts voor nodig die van persoon tot persoon beoordeelt wat de beste keuze is.'

De gevolgen van de zelfmedicatie ziet Van Bunderen ook binnenkomen op de poli. 'Mensen kwamen hier binnen met heel dik bloed door testosterongebruik. Op lange termijn kan dat zorgen voor bloedpropjes en stolsels. Dat zijn echt gevaarlijke situaties waar ik van schrik.' Wel roept ze iedereen op altijd open en eerlijk te zijn. 'We zullen nooit een behandeling weigeren omdat iemand zelfmedicatie heeft gebruikt.'

'Nog steeds niet genoeg capaciteit'

Volgens minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid is de capaciteit voor hormoonbehandeling in de laatste twaalf maanden al met 50 procent gestegen. 'En nog steeds is het niet genoeg,' zegt hij tegen NOS Stories. Hij pleit voor meer poliklinieken waar transgender personen terecht kunnen, zodat mensen geen jaren meer hoeven te wachten, maar slechts maanden.

Bron: NOS