Tropenrooster op school of kinderopvang: wat als ik mijn kind niet kan ophalen?

Tropenrooster.jpg

Komende week is het zomers warm en is een regionale hittegolf niet uitgesloten. Met zulk extreem warm weer kunnen scholen een tropenrooster instellen met kortere lesuren of lesdagen. Hoe zit dat bij kinderopvangbedrijven? En moet jij je kind dan eerder komen ophalen? Radar beantwoordt vijf vragen. 

Wanneer geldt een tropenrooster?

“Een school mag zelf bepalen wanneer zij een tropenrooster instellen.” Dat vertelt een woordvoerder van de Algemene Onderwijsbond. “Er zijn geen algemene richtlijnen voor. Het is helemaal aan de scholen zelf.” 

Dat het de hele week dertig graden wordt, betekent dan ook niet meteen dat jouw kind verkorte lesdagen heeft. Scholen zetten dit volgens de woordvoerders namelijk niet heel snel in, omdat ze wel een minimum aantal lesuren per jaar moeten halen. 

Moet jij je kind dan eerder van school ophalen?

Mocht de school wel een tropenrooster instellen, wordt er in principe verwacht dat je kind ook eerder thuis opgevangen kan worden. De school moet je hierover informeren.

Heb je geen opvang voor je kinderen? Dan moet de school een alternatief programma aanbieden tijdens de uren waarop de lessen vervallen. Je zoon of dochter kan dus op school verblijven tot het einde van een normale schooldag.

Kan een kinderopvang ook een tropenrooster instellen?

Een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang kan niet zomaar sluiten vanwege de hitte. Zij moeten beschikken over een hitteprotocol en maatregelen nemen om hitte binnen de opvanglocatie te beperken. Als er echt geen andere oplossing is en de hitte gevaarlijk wordt voor de kinderen, kunnen zij hun deuren eerder sluiten.

Ze moeten dan eerst advies vragen aan de oudercommissie en alle ouders informeren over het tropenrooster. 

Moet jij je kind dan eerder van de opvang ophalen?

In tegenstelling tot scholen, zijn kinderdagverblijven niet verplicht om opvang te bieden als ze eerder sluiten. Gaan de deuren door de hitte om 13.00 uur dicht? Dan moet je jouw kind dus om 13.00 uur ophalen. 

Kun je dan je geld terugkrijgen?

Je betaalt in zo’n geval voor meer opvanguren dan je kind daadwerkelijk wordt opgevangen. Vandaar dat je vaak geld terug kunt krijgen bij het kinderdagverblijf. Soms kun je er ook voor kiezen om de betaalde uren op een ander moment in te zetten. 

Radar heeft een gratis nieuwsbrief

Wil jij altijd op de hoogte zijn van onze nieuwste artikelen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang ze gratis in je mailbox. 

Bronnen: Rijksoverheid, Geschillencommissie, BOinK, Kinderopvang Totaal