Wat zijn je rechten bij werken in de hitte?

Werkenhitte.jpg

Zo’n 39 procent van de Nederlandse werknemers werkt weleens in de hitte. Moet je werkgever dan voor verkoeling zorgen? Of kun je jouw werkdag inkorten? Radar belt de Nederlandse Arbeidsinspectie en zoekt uit wat je rechten zijn. 

Warmte mag geen invloed hebben op je gezondheid

De wet zegt niet veel over werken met erg warm weer. “In het arbobesluit staat vermeld dat de hitte geen invloed mag hebben op je gezondheid”, legt een woordvoerder van de Nederlandse Arbeidsinspectie uit. Er staat alleen dat het klimaat op je werkplek zo behaaglijk en gelijkmatig als redelijkerwijs mogelijk moet zijn. En dat er rekening gehouden moet worden met de fysieke belasting van het werk. “Wat dat betekent, is verder niet ingevuld.”

“We hebben in Nederland wel een vorstverlet dat aangeeft onder welke temperatuur je niet meer mag werken”, vertelt de woordvoerder. “Maar een maximale temperatuur is niet geregeld.” Niet alleen de temperatuur bepaalt namelijk of je het warm hebt. Ook de luchtvochtigheid, de luchtsnelheid, je kleding en de fysieke inspanning die je moet leveren, spelen een rol. 

Er zijn wel algemene regels

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft wel een aantal algemene regels opgesteld. Zij gelden als een indicatie om te bepalen of de temperatuur op je werkplek te hoog is voor de werkzaamheden die je moet verrichten. 

Het ministerie stelt dat de ideale temperatuur in de zomer tussen de 23 en 26 graden ligt. Boven de 26 graden is er namelijk sprake van extra lichamelijke belasting. Doe je licht fysiek kantoorwerk? Dan geldt er een maximum van 28 graden. Bij intensief lichamelijk inspannende arbeid geldt er een maximum van 26 graden en bij zeer lichamelijk inspannend werk een maximum van 25 graden. Maar dit zijn geen wettelijke grenswaarden. 

App berekent jouw werkklimaat

Zolang er geen gezondheidsproblemen ontstaan, hoeft jouw baas er dus niet voor te zorgen dat het dragelijk is op je werkplek. “Maar werkgevers hebben wel een zorgplicht om hun werknemers te beschermen”, vertelt Kitty Jong, vicevoorzitter van vakbond FNV. Bij de vakbond zijn het afgelopen halfjaar dan ook 25 meldingen over de hitte binnengekomen. Dit zijn vragen over onder meer hitte op binnenlocaties, zoals de kinderopvang en in winkels waar mensen werken zonder airco. Ook melden mensen dat het lastig is om zwaar lichamelijk werk uit te voeren bij hoge temperaturen. 

Daarom heeft de FNV een werkklimaat-app ontwikkeld. “Met het beantwoorden van een paar vragen over werkkleding en de zwaarte van je werk, krijg je een advies in de vorm van een kleurcode”, legt Jong uit. “Bij code rood is het niet meer verantwoord om door te werken.” 

Ga in gesprek met je werkgever

In dat geval, kun je nog steeds niet zomaar je taken neerleggen. “Maar je kunt natuurlijk altijd in gesprek gaan”, stelt de woordvoerder van de Arbeidsinspectie. Neem bijvoorbeeld wat vaker een korte pauze in plaats van één lange pauze of begin vroeger op de dag. Verschillende gemeenten stellen bijvoorbeeld een tropenrooster in voor vuilnisophalers, mensen die het groen bijhouden en in de milieustraten werken. Zij beginnen eerder op de dag, waardoor ze niet op het heetste moment in de zon staan. 

Je werkgever is niet verantwoordelijk voor je thuiswerkplek

Werk je thuis? Dan moet je zelf regelen dat de hitte te doen is. Je baas hoeft er niet voor te zorgen dat je thuis bijvoorbeeld een ventilator hebt. 

Bronnen: Nederlandse Arbeidsinspectie, FNV