background branding

TUI vliegt niet meer naar Spaanse eilanden

15072021TUI.jpg

Reisorganisatie TUI gaat voorlopig alle vakantiereizen met vertrek vanaf 16 juli tot en met 13 augustus naar de Spaanse eilanden annuleren vanwege het oranje reisadvies dat volgens TUI gaat gelden voor die eilanden.

Reizigers krijgen hun geld terug en kunnen omboeken als ze dat willen, aldus TUI. Het gaat om de Balearen (Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera) en de Canarische eilanden (Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma en El Hierro).

Geen onderscheid tussen eilanden

Volgens TUI zijn momenteel vele duizenden Nederlanders op vakantie op deze eilanden en nog tienduizenden zouden de komende weken vertrekken. Op een aantal van deze eilanden lopen de coronabesmettingen op. 'Helaas wordt er door de overheid en de gezondheidsinstanties geen onderscheid gemaakt tussen de eilanden en kleuren ze allemaal oranje', aldus TUI. Voor het Spaanse vasteland geldt al code oranje.

Reizigers persoonlijk ingelicht

Reizigers die getroffen worden door de annuleringen worden door TUI persoonlijk ingelicht. De reisorganisatie heeft op de website een pagina voor meer informatie ingericht. 

TUI kan nog niet zeggen hoeveel reizigers hebben aangegeven per direct terug te willen vanwege het aangepaste reisadvies. "Reizigers kunnen in principe terug op hun geplande vertrekdatum, want ze zitten daar in een geel of oranje gebied", aldus de woordvoerster.

Vanaf 18 juli testen verplicht

Reizigers die nu op vakantie zijn op de Spaanse eilanden kunnen die in principe afmaken en op de geplande terugvlucht naar huis komen, zegt TUI. Vanaf zondag 18 juli wordt voor de terugkomst in Nederland een test verplicht gesteld voor wie niet volledig gevaccineerd is of geen coronabewijs heeft. Die kan ter plaatse worden afgenomen, we informeren onze reizigers ter plaatse daarover, aldus de reisorganisatie.

Sunweb vliegt ook niet naar Spaanse eilanden

Touroperator Sunweb zegt ook geen vakantiereizen meer uit te voeren naar de eilanden met een oranje kleurcode. 'We hebben het beleid om de kleurcodes van de overheid te volgen. Dus naar gebieden die oranje of rood zijn gekleurd, voeren we geen vakantievluchten meer uit', aldus een woordvoerder van Sunweb.

Opgeschaalde klantenservice

Mattijs ten Brink, topman van Sunweb, zegt de situatie te betreuren. De reisorganisatie probeert om voor alle duizenden reizigers die nu gedupeerd zijn een oplossing te vinden. 'We hebben onze klantenservice opgeschaald om alle vragen van de reizigers zo snel en goed mogelijk te beantwoorden via alle kanalen. Helaas kan dit soms langer duren dan je van ons bent gewend', aldus Ten Brink.

Annulering of omboeken

Reizigers die met Sunweb een reis naar Spanje, Portugal of Cyprus hadden geboekt, kunnen kosteloos omboeken bij een van de merken van Sunweb, zoals Eliza was here en GOGO. Ook kunnen ze kiezen voor een annulering. Dan krijgen ze binnen twee weken hun geld terug. Ruim de helft van de vakantiegangers die naar een oranje gebied zou reizen, kiest voor een andere bestemming, stelt Sunweb. Griekenland is daarbij het populairste alternatief, met name Kreta.

Corendon: 'Keuze is aan de klant'

Corendon zegt door te zullen vliegen op Ibiza en de andere Spaanse eilanden. Reizigers kunnen gewoon terecht in een hotel en krijgen voor de terugreis een gratis test aangeboden. Als die positief is dan betaalt Corendon de extra nachten in het hotel en regelt een latere terugvlucht. Als klanten niet meer willen gaan dan kunnen ze omboeken of annuleren en krijg je je geld terug, aldus de reisorganisatie. 'De keuze is aan de klant.'

Check je reis

Ga je op reis? Check dan altijd wijsopreis.nl om niet voor verrassingen te komen staan. 

Bron: ANP