Tv-uitzending 02-11-2020

Als je een uitvaart moet regelen kom je soms voor onverwacht hoge kosten te staan; Radar duikt in de werkwijze van de uitvaartbranche. Ook: wat gebeurt er met ons pensioen? Na jarenlang wachten ligt er een nieuw pensioenakkoord op tafel, maar is wel alles uit de onderhandelingen gehaald? En Fons gaat op pad in Radar checkt. 

Onverwacht hoge kosten bij uitvaart

Waar je voor een weekendje weg allerlei websites afstruint voor de beste prijs, heb je bij het regelen van de uitvaart voor je dierbare niet veel te kiezen. Als je, nog in shock, de uitvaart hebt doorgenomen en wilt weten hoeveel het ongeveer gaat kosten, krijg je niet gelijk antwoord. Als je dan een dag later de kostenbegroting binnenkrijgt, blijkt de meter al te zijn gaan lopen. Zo ervaart ook Merel, die binnen één week beide ouders verliest. Haar ouders hebben allebei geen uitvaartverzekering, dus de kosten zijn voor Merel. Ze belt een uitvaartondernemer en komt er later achter dat zelfs voor dat gesprek kosten in rekening zijn gebracht, zonder haar medeweten. En doordat ze twee uitvaarten moet regelen, ziet ze de verschillen en komt er nog veel meer aan het licht. De werkwijze van de uitvaartbranche, maandag in Radar.

Geen borg terug van autoverhuurbedrijf | Radar checkt

Tal van mensen betaalden een borg van 450 euro voor het huren van een auto bij één en hetzelfde bedrijf. Ze hebben de auto's kras- en schadevrij ingeleverd, maar hebben maanden later hun borg nog steeds niet terug. En contact krijgen met het bedrijf is ook een ding. Krijgt Fons ze wel te spreken?

Wat gebeurt er met ons pensioen?

De onderhandelingen over onze pensioenen duurden meer dan tien jaar. De vreugde was dan ook groot toen de partijen dit jaar tot een compromis kwamen en er een blinkend nieuw pensioenakkoord op tafel lag. Maar nu blijkt dat de pensioenfondsen eind dit jaar misschien moeten korten op ons pensioen. Is alles uit de onderhandelingen gehaald wat er in zit, of was iedereen 'onderhandelmoe' en wilden ze er gewoon een punt achter zetten? Er is een enkeling die hardop zijn vraagtekens zet bij het akkoord. Sterker nog, die zegt dat we af moeten van het huidige kapitaalgedekte stelsel, waar we grotendeels afhankelijk zijn van rentes en beleggingswinsten. Moeten we kiezen voor het zogeheten 'omslagstelsel'? Dan betaal je de pensioenuitkeringen rechtstreeks vanuit de betaalde premies, een systeem dat bijvoorbeeld bij onze AOW wordt gehanteerd. Ook hebben we een dikke pensioenpot van ruim 1700 miljard euro achter de hand bij financiële tegenvallers of sterke vergrijzing.

Radar spreekt meerdere deskundigen, is Nederland klaar voor het omslagstelsel? De FNV, één van de onderhandelaars van het laatste pensioenakkoord, zit aan tafel.

Kijk maandag 2 november naar Radar, om 20:30  op NPO 1.