Tv-uitzending 04-04-2022

Het STAP-budget werd geïntroduceerd en het klonk als een mooi cadeau voor iedereen: 1000 euro gratis geld om een cursus of opleiding naar keuze te kunnen volgen. Maar nu blijken er toch allerlei haken en ogen aan te zitten. En: de Nutri-Score wordt nader onder de loep gehouden. Dit voedselkeuzelogo moet je helpen bij het maken van een gezonde voedselkeuze, maar wetenschappers zijn kritisch op het rekenmodel achter het logo. Zo kan ovenfriet een gezonde A krijgen, terwijl gerookte zalm met een E eindigt. Hoe weet je nu zeker wat wel of niet gezond is? 

STAP-budget: 1000 euro voor een cursus, maar jouw opleiding staat er niet bij

De overheid vindt het belangrijk dat mensen hun leven lang bij leren. Daarom kon je tot dit jaar scholingskosten aftrekken van de belasting. Maar nu is er het STAP-budget, een gratis bedrag van 1000 euro dat je kunt steken in een cursus of opleiding naar keuze, als het je werkende bestaan maar enigszins ondersteunt. Dat klinkt als een mooi cadeau voor iedereen, maar is het dat wel? Uit een enquête van Radar blijkt namelijk: hoe lager het opleidingsniveau, hoe minder mensen op de hoogte zijn van STAP en wat het inhoudt. Ook geldt: wie te laat is bij een inschrijfronde, vist achter het net. Bovendien staat er vrijwel geen opleiding van traditionele mbo’s, hbo’s en universiteiten in de lijst waar je uit kunt kiezen. En: wie al een studie volgde, kan geen STAP-budget krijgen. Is de maatregel niet gewoon een bezuiniging?

De nieuwe Nutri-Score: zin of onzin?

Nutri-Score is een voedselkeuzelogo dat geïntroduceerd is in Nederland. Het is een kleurencode en geeft een oordeel over de voedingswaarde van producten. Teveel energie, suiker, verzadigd vet en zout leveren minpunten op. Groenten, fruit, noten, peulvruchten, vezels en eiwitten zijn pluspunten. De optelsom levert één totaalscore op en die wordt weergegeven op een schaal van A tot en met E, met bijpassende kleuren. Hoewel het logo nog niet wettelijk is ingevoerd, is het al wel zichtbaar in bepaalde supermarkten. Nutri-Score is gebaseerd op het Franse voedingspatroon en sluit daardoor niet aan bij de Nederlandse voedingsrichtlijnen. Wetenschappers zijn kritisch op het rekenmodel achter het logo. Daarnaast zorgt het nu voor verwarring bij de consument terwijl het verwarring in het schap had moeten voorkomen. Zo kan een pizza bijvoorbeeld een gezonde A krijgen en olijfolie een ongezonde D, terwijl deze laatste wel wordt geadviseerd in een gezond voedingspatroon. Dus hoe weet je nu wat wel gezond is en wat niet?