background branding

Tv-uitzending 09-03-2020

Hoe zit het met 'garantiepakketten' en 'rijklaarkosten' wanneer je een tweedehands auto koopt? Zijn die nou echt nodig? Verder: jaarlijks gaan er honderden miljoenen pakketten heel Nederland door, maar het aantal pakketpunten neemt af. En: bewoners van een verpleeghuis hebben 42 vakantiedagen per jaar; wat als die op zijn?

Steeds minder pakketpunten

Kleren, schoenen, eten, speelgoed: we bestellen steeds vaker spullen online. En sturen die artikelen ook vaak terug. Afgelopen jaar werden meer dan 500 miljoen pakketten verscheept. Dat zijn zo'n anderhalf miljoen pakketten per dag.

De winkelier die ooit een pakketpunt is gestart heeft daar vandaag de dag spijt van. Het aantal pakketten is bijna niet meer te verwerken, waardoor veel winkeliers besluiten te stoppen met hun pakketpunt. Het gevolg: de consument moet steeds moet uitwijken naar afhaalpunten die niet in buurt zitten.

Ondertussen neemt het aantal pakketten dat rondgaat in Nederland alleen maar toe. Wat doet PostNL om aan de vraag om pakketpunten te voldoen?

Garantie op tweedehands auto's

Als leek een tweedehands auto kopen is spannend: je hebt immers totaal geen verstand van auto’s en de verkoper van de autogarage kan je alles wijs maken.

Als die verkoper je dan een garantiepakket aanbiedt van een paar honderd euro, zodat je de eerste drie maanden terug kan komen als er dan toch iets fout gaat altijd, is dan ook heel aanlokkelijk. Of heb je hoe dan ook recht op die garantie? Krijg je van de verkoper wel te horen wat de site belooft? En hoe zit het eigenlijk met die 'rijklaarkosten'?

Vakantiedagen voor ouderen

Soms stuit je op wonderlijke regels. Zo hebben bewoners van een verpleeghuis maximaal 42 verlofdagen per jaar. Tenminste, dat kreeg Kitty Mulder te horen van een Amsterdamse zorginstelling waar haar 91-jarige dementerende moeder woont.

Haar moeder fleurt altijd op van de logeerpartijtjes bij haar dochter op Texel. Maar nu, door deze regel, mag ze na 42 dagen niet mee met haar dochter omdat haar verlofdagen op zijn. Zijn de regels echt zo star en bureaucratisch? Radar zoekt het uit.