Tv-uitzending 09-11-2020

Hormoonverstorende stoffen in verzorgingsproducten, moeten we ons zorgen maken? In de uitzending ook aandacht voor bankfraude; hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van bijvoorbeeld phishing, WhatsAppfraude of spoofing? En wanneer vergoedt een bank de schade? Ook: Fons duikt in de extra zorgkosten door uitgestelde behandelingen vanwege de coronacrisis.

Hormoonverstorende stoffen in verzorgingsproducten

Je staat op en gaat douchen. Je gebruikt shampoo, conditioner en wat douchegel. Na het douchen gebruik je je gezichtscrème, deodorant, bodylotion en lippenbalsem tegen droge lippen. En als je dan toch bezig bent ook wat handcrème voor je droge handen. Wat je niet weet is dat je ondertussen door die verzorgingsproducten bloot bent gesteld aan wel meer dan twintig hormoonverstorende stoffen, waarvan sommige stoffen als zeer zorgwekkend worden beschouwd. Ze zijn onzichtbaar, maar overal. Wat doen die stoffen dan? En op welke stoffen moet je letten wanneer je deze producten koopt?

Extra zorgkosten door uitgestelde behandeling | Radar checkt

Door de coronacrisis worden veel medische behandelingen uitgesteld. Stel je zou in maart een behandeling ondergaan, maar door corona en de drukte in de ziekenhuizen is de behandeling uitgesteld. In augustus is het dan toch zo ver en ben je behandeld. Alleen is de eerder opgemaakte Diagnose Behandel Combinatie (DBC) verlopen (in de DBC worden de behandeling, diagnose en kosten geregistreerd). Daarom is er een nieuwe DBC aangemaakt, waar ook een nieuwe factuur aan hangt. En die kosten worden van je eigen risico gehaald. Onterecht, want nu betaal je twee keer voor een behandeling. Houden de verzekeraars voortaan meer rekening met uitgestelde behandeling door de coronacrisis? Fons zoekt het uit.

Tientallen miljoenen euro's schade door bankfraude

Meer dan ooit halen oplichters op slinkse wijzen bankrekeningen van consumenten leeg. Zuurverdiend geld. WhatsAppfraude, QR-fraude, phishing, spoofing: allemaal manieren waarop je geld verdwijnt van je rekening. Cybercriminelen liggen op de loer om je rekening te plunderen; dit jaar is de geschatte schade alleen voor spoofing en WhatsAppfraude al meer dan twintig miljoen euro. Daar bovenop komt nog de schade van phishing, fraude met bankpassen en creditcards en de vele webshops die wel je geld incasseren, maar niets leveren. Zeker met de feestdagen in zicht is dit een groot gevaar voor iedereen die online cadeaus gaat kopen. Wanneer vergoedt de bank de schade en wanneer juist niet? Waar moet je op letten, en wat als je het logischerwijs niet door had kunnen hebben? In de studio zitten Gijs Boudewijn van de Betaalvereniging Nederland en Dilan Yesilgöz-Zegerius, Tweede Kamerlid van de VVD zitten in de studio.