Tv-uitzending 11-02-2019
Wat als de gemeente de prijs van de grond waar jij een huis wil kopen plots fors verhoogt? En: een docent krijgt tijdens haar werk een zware plaat op haar hoofd en raakt arbeidsongeschikt. Ze strijdt al jarenlang voor een schadevergoeding.
Kavelprijs bijna verdubbeld
Je gaat zelf een huis bouwen. In je hoofd woon je er al, maar de weg is lang. Je bent al anderhalf jaar druk bezig met het regelen van de papieren en de plannen. Je hebt de kavel uitgekozen maar het stuk grond is nog niet van jou. Je wacht namelijk nog op gegevens van externe partijen, dan kun je akkoord gaan met de intentieovereenkomst. En dan opeens verhoogt de gemeente de kavelprijs, en moet je bijna twee keer meer betalen voor het stuk grond...
Alle plannen, vooral financieel, vallen in het water. Een grote groep mensen die meedoen aan het project Oosterwold in Flevoland hebben daar nu mee te maken. Sommige deelnemers hebben zelfs al hun huidige woning verkocht, om hun droomhuis te kunnen bouwen.
Is de gemeente bereid de regels te versoepelen?
Eindeloos strijden voor een schadevergoeding
Een docent krijgt in 2013 tijdens haar werk een zware plaat op haar hoofd. De school erkent schuld. De gevolgen zijn groot, want ze is na het ongeluk niet meer in staat om te werken en ze wordt uiteindelijk ontslagen. Haar inkomen keldert. Ze is afgekeurd en krijgt een WIA-uitkering. Ze schakelt meteen na het ongeval haar rechtsbijstandverzekering in.
Nu, vijf jaar later, strijdt ze nog steeds voor een schadevergoeding. Waarom duurt dat zo lang, terwijl de schuldvraag duidelijk is en de school ook de verantwoordelijkheid erkent?
FDA waarschuwt: 'Alle borstimplantaten kunnen lymfeklierkanker veroorzaken'
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) pleit voor meer bewustzijn over de relatie tussen een bepaalde vorm van lymfeklierkanker (BIA-ALCL) en borstimplantaten. Volgens rapporten die het FDA heeft ontvangen hebben patiënten met borstimplantaten een vergroot risico op het ontwikkelen van BIA-ALCL. Eerder was al bekend dat getextureerde borstprothesen een groter risico geven op een bepaalde vorm van lymfeklierkanker. Nu blijkt dat er ook vrouwen zijn met 'gladde implantaten' bij wie de ziekte is ontwikkeld. Wat moet je weten? Vanavond in Radar.
Op initiatief van Radar en dagblad Trouw hebben meer dan 250 journalisten uit 36 landen onderzoek gedaan naar medische implantaten en hulpmiddelen. Uit dat onderzoek blijkt dat de controle op medische hulpmiddelen en implantaten is wereldwijd zo gebrekkig dat ernstige bijwerkingen lang onopgemerkt blijven en levens in gevaar komen.