Tv-uitzending 17-01-2022
Bij mensen met slaapapneu hapert de adem tijdens het slapen, of stopt deze zelfs even. Het apparaat dat hierbij zou moeten helpen, is door Philips teruggeroepen omdat er kankerverwekkende stoffen kunnen vrijkomen. Patiënten hebben dus te maken met een potentieel gevaarlijk apparaat, maar waar ze ook niet zonder kunnen. Een nieuw apparaat wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Daarnaast roepen we energiemaatschappijen op het matje en haalt Fons verhaal bij Plangroep Nederland.
De invloed van energiemaatschappijen op jouw energierekening
Geen gasaansluiting hebben in je huis en toch een hogere energierekening krijgen. Door de koppeling van de energietarieven aan de stijgende gasprijzen is dat iets waar menig gasloze huishouding nu mee geconfronteerd wordt. De nieuwe tarieven voor 2022 vallen deze maand op de deurmat en de stijgingen zijn niet mals. Iets waar de energiemaatschappijen niks aan kunnen doen. Zeggen ze. Want zijn prijsstijgingen tot wel 89 procent kostendekkend of wordt er stiekem winst gemaakt?
Nog grotere schulden door je budgetbeheerder | Radar Checkt!
Stel je hebt schulden: je krijgt via de gemeente budgethulp en toch kom je alleen maar verder in de schulden. Het overkomt cliënten van Plangroep Nederland, specialist in schuldhulpverlening. Rekeningen worden niet betaald, incasso's stapelen zich op en op telefoontjes en e-mails wordt niet gereageerd. De gemeente bij wie je je in eerste instantie hebt gemeld komt niet over de brug, en Plangroep Nederland dus ook niet. De schulden worden met de dag hoger. Wie is verantwoordelijk, de gemeente of Plangroep Nederland die het budgetbeheer doet? Fons bezoekt Plangroep Nederland, want wie gaat de geleden schade betalen?
Duivels dilemma: ziek worden van slaapapneu of van het slaapapneu-apparaat
Het is volop in het nieuws: Philips en de mogelijke veiligheidsproblemen die ze hebben met hun slaapapneu-apparaat de Dreamstation1. Slaapapneu is een aandoening waarbij de ademhaling tijdens de slaap hapert of zelfs even stopt. Dit kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid en voor dagelijks functioneren.
Het begon allemaal een half jaar geleden met een wereldwijde terugroepactie van het apparaat. Het schuim dat ervoor moet zorgen dat het hulpmiddel minder lawaai maakt tijdens de slaap kan afbrokkelen en er kunnen ook schadelijke stoffen vrijkomen die mogelijk kankerverwekkend kunnen zijn.
Maar het apparaat niet gebruiken is ook gevaarlijk omdat je adem stopt in je slaap en dat kan ook dodelijk zijn. De patiënten zitten met de handen in het haar. Ze hebben te maken met een potentieel gevaarlijk apparaat en als ze een nieuw apparaat willen wordt dat niet vergoed door de zorgverzekeraar. Waarom niet, en welke stappen neemt Philips om het probleem op te lossen? Philips reageert maandag in de studio.