Tv-uitzending 19 april 2021

Omdat een vakantie in het buitenland er nog niet inzit, boeken veel Nederlanders een vakantie in eigen land. De prijs van een vakantiehuisje in Nederland is dan ook flink gestegen. Consumenten klagen over die hoge prijzen, is dat terecht? En misschien heb je er zelf al een gekocht: een Covid-zelftest. Fons zoekt uit hoe ze precies werken en hoe betrouwbaar ze zijn. Tot slot behandelen we de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat problemen met niet-geleverde zorg voorkomen kunnen worden?

Fikse prijsstijging vakantiehuizen door corona

De prijzen voor Nederlandse vakantiehuisjes zijn door corona harder gestegen dan ooit. Dat blijkt uit onderzoek van Radar samen met een vakantieparkvergelijker. Uit berekeningen blijkt dat door corona de gemiddelde prijs van een vakantiehuis met zo'n 8% tot 13% is gestegen. Terwijl normaal de prijzen met 3% tot 4% per jaar stijgen, dat is dus een verdubbeling. In de komende meivakantie zie je zelfs uitschieters van 25%. Radar krijgt veel mailtjes van consumenten die klagen over de hoge prijzen, en nu blijkt dus dat hun onderbuikgevoel klopt. Maken de vakantieparken misbruik van de situatie of is het een simpele kwestie van vraag en aanbod? We praten erover in de studio met de Consumentenbond.

De wereld van de Covid-zelftesten

Sinds een paar weken te koop bij drogisterij, apotheek en online: de Covid-zelftesten. Het RIVM heeft vier zelftesten officieel goedgekeurd. Maar als je zoekt op Google kom je meer merken tegen die makkelijk te bestellen zijn. En dan de voorlichting, hoe is die? De gebruiksaanwijzing, is die duidelijk genoeg? En hoe weet je dat je de test goed hebt gedaan? En betekent een negatieve test dat je dan weer kan doen en laten wat je wil? Veel vragen, Fons gaat op zoek naar de antwoorden.

Migratie door de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)

Vanaf 1 januari 2015 moeten gemeenten ervoor zorgen dat je zolang mogelijk zelfstandig thuis kan blijven wonen als je ziek of hulpbehoevend bent. Eerst wordt er gekeken of er mensen in de buurt zijn die je kunnen helpen, maar als dat niet gaat of je hebt structureel hulp nodig, kom je bij de WMO uit, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Die wordt geregeld vanuit je gemeente. Maar dat gaat vaak mis. Radar deed een oproep en daar werd en masse op gereageerd; van niet geleverde rolstoelen tot niet geleverde zorg. In de reacties valt op dat iedere gemeente maar wat lijkt te doen en het beleid per gemeente anders is. Dus je postcode bepaalt welke hulp je krijgt. Met als gevolg dat mensen soms zelfs verhuizen naar een andere gemeente omdat ze daar wel de hulp krijgen die ze nodig hebben. Hoe zit het systeem nou in elkaar en wat moet er gebeuren om deze problemen te voorkomen?

Vragenlijst: gebruik(te) jij de anticonceptiepil?

De anticonceptiepil is een van de meest gebruikte voorbehoedsmiddelen onder vrouwen. Eenmaal voorgeschreven slikken vrouwen de pil jarenlang door. Radar wil graag weten wat jouw ervaring is met de pil en heeft een vragenlijst opengezet voor vrouwen die de pil gebruiken of hebben gebruikt:

Klik hier om de (korte) vragenlijst te starten