Tv-uitzending 26-10-2020

Aanbieders van woekerpolissen ging in 2006 al bij Radar door het stof, maar toch blijven bepaalde (beleggings)kosten ontransparant en onzichtbaar voor de klant. Tijd voor een nieuwe wet, stelt een nieuw burgerinitiatief van onder meer de Consumentenbond. Verder: na vier maanden is een besteld apparaat van 1300 euro nog steeds niet geleverd. Fons gaat verhaal halen. In de uitzending gaan we ook na hoe betrouwbaar online te verkrijgen DNA-thuistesten zijn. 

Burgerinitiatief: einde aan niet-transparante kosten

Financiële producten die zoveel verborgen kosten hadden dat het rendement dat je ooit beloofd was nooit gehaald kon worden. De zogenaamde woekerpolissen. In Nederland zijn 7 miljoen van deze polissen afgesloten. Radar berichtte in 2006 als eerste over deze affaire. Banken en verzekeraars zijn al flink door het stof gegaan. Sinds 2008 krijgen consumenten ieder jaar verplicht een waardeoverzicht van Commissie De Ruiter.

Desondanks zijn bepaalde (beleggings)kosten nog steeds niet transparant en onzichtbaar voor de klant. En daar moet nu echt, via een wetswijziging, een einde aan komen. Dat vinden de Consumentenbond, ConsumentenClaim, Stichting Woekerpolisproces en Vereniging Woekerpolis.nl. Zij startten in mei samen een burgerinitiatief. Ondertussen hebben ze ruim 52.000 handtekeningen binnen en komt het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te staan. Wat kunnen we verwachten?

Radar checkt: besteld apparaat van 1300 euro komt maar niet

Je hebt afgelopen juni een koffiezetautomaat gekocht van maar liefst 1300 euro en het apparaat is nog steeds niet binnen. Bellen, mailen en nog eens bellen maar je krijgt de leverancier niet te pakken. Een ronde op internet leert dat er talloze klachten zijn over het bedrijf. Weet Fons ze wel te pakken te krijgen?

Betrouwbaarheid van DNA-thuistesten

Er wordt behoorlijk wat reclame voor gemaakt, DNA-testen die inzicht geven in jouw genen. Vanaf 99 euro kun je een DNA test kopen. Niet bij de huisarts of in een ziekenhuis, maar op internet. Je stuurt wat spuug op en na zes tot acht weken krijg je de uitslag via de mail binnen. Heb je bijvoorbeeld verhoogde kans op borstkanker, of op alzheimer?

Maar hoe wordt de test gedaan, en hoe moet je de uitslag analyseren? Hoe betrouwbaar zijn de uitslagen van dit soort testen? De Vereniging van Klinische Genetica Nederland (VKGN) zet grote vraagtekens bij de testen. De VKGN en iGene, een van de aanbieders van deze testen, zitten maandag aan tafel.