tv-uitzending 27-02-2023

Komende maandag is Radar weer op televisie. In deze aflevering kijken we kritisch naar de groeiende macht van banken. Want dat transacties van boven de 100 euro zomaar in de gaten kunnen worden gehouden, kan grote gevolgen hebben. Radar spreekt enkele gedupeerden. En maken supermarkten misbruik van de huidige situatie? Dat gaat Fons onderzoeken.

De groeiende macht van de banken

Banken mogen hun klanten straks uitgebreid surveilleren als het aan het kabinet ligt. Om witwassen tegen te gaan wil de regering banken de optie geven om alle transacties boven de €100 euro gezamenlijk in de gaten te houden. Nu al controleren banken hun klanten afzonderlijk, soms met vervelende gevolgen. Zo wordt de rekening van MS-patiënt Paul zonder pardon een maand lang geblokkeerd, zodat hij vreest of hij zijn behandeling wel kan betalen. Zijn klanten als Paul wel beschermd als banken nog verder mogen gaan in hun witwas controles? Wybren van Haga (Belang van Nederland) reageert in de studio.

Radar Checkt! Maken supermarkten en producenten misbruik van de situatie?

Ineens geen 550 gram, maar 300 gram drop en ook je pak thee is verminderd van 50 naar 40 zakjes. En de prijs? Die is juist gestegen. Producenten goochelen met verpakkingen en de extra kosten. En die prijs moet de consument betalen.  Supermarkt en producent verschuilen zich achter de oorlog, stijgende energiekosten, duurdere grondstoffen. Maar zijn dit wel de echte redenen of maken zij misbruik van de huidige economische ontwikkelingen? Fons zoekt het uit.

Kijk naar Radar op maandag 27 februari om 20.30 uur op NPO2!