Tv-uitzending 27-03-2023

Autodealers die je laten betalen voor stoelverwarming, een tuinaannemer die er een potje van maakt en vragen over de nieuwe pensioenwet. Want hoe uitvoerbaar is deze eigenlijk? Je ziet het op 27 maart 2023 in Radar.

Hoe uitvoerbaar is het pensioenstelsel eigenlijk?

Al ruim tien jaar hebben we het erover. Het nieuwe pensioenstelsel. Op 20 december 2022 stemde de Tweede Kamer voor het nieuwe stelsel. Als ook de Eerste Kamer instemt met de nieuwe pensioenwet, moet de gezamenlijke pensioenpot van ongeveer 1500 miljard euro verdeeld worden in individuele potjes. Dat zijn 20 miljoen pensioendossiers. Maar hoe gaat dat berekend worden, en kunnen we zeker weten dat het goed gaat komen? Radar legt 6 vragen voor aan een drietal deskundigen over de uitvoerbaarheid van het nieuwe pensioenstelsel. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt reageert in de studio.

Radar Checkt! Tuinaannemer maakt er een potje van

‘Wij helpen u graag met het realiseren van uw droomtuin’. Althans, dat is de belofte die de hovenier doet aan zijn klanten. Met flinke aanbetalingen van soms wel 15.000 euro zou de zandbak omgetoverd worden tot een paradijs. Maar niets is minder waar. De klanten van de hovenier worden om de tuin geleid en ze blijven achter met een tuin die allesbehalve af is. En de aanbetaling van duizenden euro’s? Daar kunnen ze naar fluiten. Zien ze hun geld nog terug? Fons gaat er achter aan.

Betalen voor je stoelverwarming

Als je een auto koopt ga je er normaal vanuit dat je één bedrag betaalt en dan alle opties krijgt die bij de auto horen. Stoelverwarming, navigatie, noem maar op. Maar automerken bieden opties steeds vaker aan als abonnement in plaats van permanente optie. Zo kun je bij BMW bijvoorbeeld 19 euro per maand betalen voor stoelverwarming. Betaal je dat niet, dan staat die optie simpelweg uit en kan je geen stoelverwarming gebruiken. Een functie die er wel in zit, maar die ze simpelweg op afstand via software aan of uit kunnen zetten. Een handige manier van fabrikanten om extra geld te verdienen, maar wat heb jij eraan als klant? 

RADAR CHECKT! Het verdienmodel van kredietaanbieder Saldodipje

Berend heeft meer dan 10 leningen afgesloten en afgelost bij flitskredietaanbieder Saldodipje. Eerst voor 100 euro, later tot wel 1500 euro, omdat hij in geldproblemen zat. Hij had het geleende geld makkelijk en vlug op zijn rekening, maar daarna begonnen de problemen. Toen hij niet binnen vijf dagen een garantsteller vond voor de lening, gaf Saldodipje hem torenhoge boetes: 660 euro bij een lening van 1500 euro. Daardoor raakte Berend nog verder in geldnood. De boetes zijn te hoog volgens de Nederlandse wet, maar Saldodipje staat ingeschreven in Spanje. Daarom is het de AFM niet gelukt om op te treden. Waarom kunnen Nederlandse klanten niet beschermd worden?

Radar, elke maandag om 20.30 uur op NPO 2.