Tv-uitzending 29-10-2018

Radar ontdekte vorig jaar dat je eenvoudig met een vervalst recept zware pijnstillers kan meekrijgen bij de apotheek. Dit heeft tot Kamervragen geleid, maar hebben die ook wat opgeleverd? En: wat is de beste bladblazer met een accu?

Zware pijnstillers op vervalst recept: Radar neemt weer de proef op de som

Een 'wake-upcall' noemde oud-minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het onderzoek van Radar waaruit bleek dat je zonder moeite met een vals recept zware pijnstillers meekrijgt bij de apotheek. Na het onderzoek in mei 2017 werden ook Kamervragen gesteld; het controlesysteem moest op de schop. Maar is dat ook gebeurd? Het aantal verslaafden aan zware pijnstilling neemt alleen maar toe, zo lezen we in de kranten.

Dus nemen we weer de proef op de som. Deze keer zetten we een nog zwaardere hoeveelheid van het middel oxycodon, wat valt onder de Opiumwet, op het vervalste recept. En wéér krijgen we het mee. Vijf van de zeven keer, op één dag. Is er wel iets veranderd? Radar spreekt alle betrokkenen.

Bladblazertest

Daar zijn ze weer, de herfstbladeren. Na een lange zomer vallen ze nu toch echt van de bomen. Tijd om ze op te ruimen dus. Dat kan met een hark, maar natuurlijk ook met een bladblazer. En die heb je in alle vormen en maten. Radar test vijf elektrische bladblazers van verschillende merken. Aan de medewerkers van de plantsoenendienst en een tuinman de eer om ze te testen. Want hoe zit het met de blaaskracht? Zijn ze makkelijk te gebruiken? En gaat de accu wel lang genoeg mee?