Tv-uitzending 30-03-2020

Minder inkomsten, lopende behandelingen, de voedselketen, de reisbranche. Waar lopen we tegen aan? Hoe staat het er voor? Wat gaat er gebeuren? En wat zijn de plannen? In Radar zoveel mogelijk antwoorden op praktische vragen.

Corona en de gevolgen voor het betalen van je hypotheek

De vragen over financiële zaken stromen binnen bij de redactie van Radar. Sommigen zijn van de ene op de andere dag hun inkomsten kwijt. Daardoor kan je de hypotheek niet meer betalen. Banken geven nu drie maanden uitstel, maar wat gebeurt er daarna?

De druk op de banken om met oplossingen te komen is in deze tijd groot. Want één ding is duidelijk, een nieuwe recessie is onvermijdelijk. In de studio zit de Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland. Welke plannen hebben ze? En hoever kunnen ze vooruit kijken? We leggen veelgestelde vragen voor.

Uitgestelde medische behandelingen

Alle ziekenhuizen in Nederland moeten nu plaats maken voor coronapatiënten. Heel begrijpelijk, maar dat heeft ook consequenties voor de patiënten in de reguliere zorg.  Zo’n 40% van die zorg ligt nu stil, blijkt uit een inventarisatie van Gupta Strategists, een onafhankelijk adviesbureau voor organisaties in de zorg. De hernia operatie waar je al zo lang op wacht, de nieuwe hartklep. Het is uitgesteld, en wanneer je wel aan de beurt bent is onbekend. Zijn er andere opties? En zo ja welke? En kunnen we nu al iets zeggen over de gevolgen op lange termijn? Antoinette praat in de studio met De Nederlandse Patiënten Federatie (NPCF) en met Zelfstandige Klinieken Nederland.

Radar Checkt

Marcel zit sinds zijn geboorte in een rolstoel, woont zelfstandig en heeft 24-uurs zorg nodig. In normale tijden komen verschillende hulpverleners langs en is dat prima geregeld. Maar nu het coronavirus heerst, zijn de verschillende contactmomenten een te groot risico.

Marcel besloot daarom een oproep te plaatsen op Facebook met de vraag of iemand die door Corona zonder werk zit, met hem in quarantaine wil, 24 uur per dag. Er kwamen vele reacties, waaronder die van Maarten. Sinds deze week woont Maarten bij Marcel en gaan ze, in Marcel's woorden, samen 'het avontuur aan'. Fons zocht ze op om te kijken hoe de eerste dagen verlopen.