Twitter-alternatief Threads gelanceerd in Nederland: dit moet je weten

Threads

Threads is, in navolging van onder meer de Verenigde Staten, gelanceerd Europa. Het sociale media-platform wordt gezien als dé concurrent voor Twitter. Maar wat is het precies? Radar legt het je uit. 

Wat is Threads precies?

Zoals eerder genoemd, is Threads vergelijkbaar met Twitter. Je hebt een feed waar je korte berichten in kan plaatsen. Er wordt vooral tekst op geplaatst, maar het is ook mogelijk om foto’ en video’s te delen. Je kunt op berichten reageren en deze opnieuw delen.

Op Twitter kun je maximaal 280 tekens delen, op Threads gaat het om 500 tekens.  Video’s mogen maximaal vijf minuten lang zijn. Op Twitter is dit 2 minuten en 20 seconden. 

Threads heeft in tegenstelling tot Twitter geen trending topics, waardoor de actualiteit een minder grote rol speelt. Daarbij kun je op Threads niet een privébericht sturen - dat moet via Instagram. 

Wie zit erachter?

Threads is onderdeel van Meta, waar ook Facebook, Instagram en WhatsApp onder vallen. Het platform is verweven met Instagram - je hebt het zelfs nodig om in te kunnen loggen. 

Praktisch als je al een Instagram-account hebt. Voor je privacy is dat gegeven minder: Meta komt op deze manier nóg meer over je te weten.

Waarom komt het nu pas in Europa?

Dat kwam vooral door nieuwe strenge EU-regels over de macht van grote techbedrijven, aldus Bright. Die hebben te maken met de zogeheten Digital Markets Act (DMA). 

Om een account op het platform aan te maken moet je je Instagram-account koppelen en vooral die koppeling zou in strijd met de DMA kunnen zijn, aldus de techwebsite. Dit is inmiddels opgelost. 

Kost Threads geld?

Nee, de app is gratis. Nu wordt er dus nog geen geld verdiend met met Threads.

Maar aangezien de app onderdeel is van Meta, kunnen we verwachten dat het eenzelfde verdienmodel krijgt als Instagram en Facebook, schrijft RTL Nieuws. Daar wordt vooral verdiend met advertenties. Die zijn nu (nog) niet op Threads te vinden.