Uitzending Radar 16 september 2024: stagiaires Transavia, kwaliteitsverschillen ziekenhuizen en kalibratie nieuwe tv

Radar besteedt aankomende maandag aandacht aan oud-stagiaires bij luchtvaartmaatschappij Transavia. Naar eigen zeggen werden zij ingezet als volwaardig personeel maar werden zij daar niet naar betaald. En is een kalibratie van een nieuwe televisie tegen betaling echt nodig, of kun je de kleuren net zo goed zelf aanpassen via de instellingen? En de kwaliteitsverschillen tussen ziekenhuizen zijn groot, en nog altijd geheim. Hoe kan dat?

Oud-stagiaires Transavia: 'Wel volledig ingezet, niet volledig betaald'

Tien oud-stagiairs die in 2023 stage liepen bij Transavia doen hun verhaal bij Radar. Hoewel zij op papier stagiair waren bij de luchtvaartmaatschappij, werden zij naar eigen zeggen ingezet als volwaardig personeel zonder daarvoor betaald te worden.

En dat is niet voor het eerst want in 2022 kreeg Transavia al een boete voor eenzelfde soort zaak en moest toen 623.000 euro aan achterstallig loon betalen. Nu zijn er dus weer klachten, die volgens de oud-stagiairs niet serieus worden genomen. Kan Fons daar verandering in brengen?

Nieuwe tv kalibreren, zin of onzin?

Wanneer je een nieuwe tv aanschaft, biedt MediaMarkt een extra service aan: kalibreren. Voor 99 euro belooft de elektronicazaak dat de kleuren van je tv worden afgesteld voor een realistischer en natuurgetrouwer beeld.  Maar is die kalibratie echt nodig, of kun je de kleuren net zo goed zelf aanpassen via de instellingen?

Radar gaat langs bij meerdere vestigingen van Mediamarkt, neemt de verborgen camera mee en laat zich informeren. En wat zeggen de fabrikanten van TV's er eigenlijk van?

Grote kwaliteitsverschillen tussen ziekenhuizen en nog altijd geheim

De kwaliteitsverschillen tussen ziekenhuizen zijn groot, en nog altijd geheim. Het is voor patiënten onmogelijk om een goed afgewogen beslissing te nemen bij welk ziekenhuis je de behandeling laat uitvoeren. Dat kan grote gevolgen hebben voor patiënten.

Bijvoorbeeld als je je prostaat moet laten verwijderen bij kanker. Daarbij loop je het risico op incontinentie. Bij het ene ziekenhuis moeten veel meer patiënten incontinent verder leven dan na dezelfde ingreep bij een ander ziekenhuis. Er is zelfs een ziekenhuis in Nederland waar maar liefst 85 procent van de patiënten incontinent wordt. En de patiënt heeft geen idee welk ziekenhuis dit is. Hoe kan dat? En hoe kan het beter?