Uitzending Radar 17 februari: vergoeding orthodontie en schulden door achteraf betalen

In de uitzending van maandag 17 februari 2025 besteden we aandacht aan de vergoeding van orthodontie, grote financiële schulden door achteraf betalen en vliegtuigmaatschappij Vueling, die honderden euro’s rekent voor spelfouten. 

Vergoeding orthodontie behandeling uit basisverzekering vaak afgewezen door zorgverzekeraar

In Nederland wordt orthodontie doorgaans niet vergoed vanuit de basisverzekering, tenzij er sprake is van een medische noodzaak. Uit onderzoek van Radar blijkt dat veel mensen hier niet van op de hoogte zijn. Slechts 23 procent van de ouders met een minderjarig kind dat orthodontie nodig heeft op basis van medische noodzaak, weet dat de behandeling volledig vergoed kan worden vanuit de basisverzekering.

De aanvragen van de orthodontisten worden getoetst door tandartsen die in dienst zijn van de zorgverzekeraar. En ook al bestempelt de orthodontist de behandeling als medisch noodzakelijk, negen van de tien keer wordt de aanvraag afgewezen door de zorgverzekeraar en moet de patiënt de behandeling zelf betalen. Hoe slecht moet een gebit zijn om in aanmerking te komen voor vergoeding vanuit de basisverzekering?

Vueling rekent honderden euro’s voor spelfouten

Als Maria zich meldt op de luchthaven voor haar reis naar Spanje, stelt vliegmaatschappij Vueling haar voor een zure keuze: nu 600 euro betalen of ze mag niet mee. De reden? Ze heeft haar voorletters gebruikt bij het boeken in plaats van haar voornamen. Dit soort correcties van vergissingen of spelfouten kosten de hoofdprijs bij Vueling. Waar is dit beleid op gebaseerd? En is Vueling bereid het beleid aan te passen? Fons gaat er achter aan.

In de schulden door achteraf betalen

Nu kopen, later betalen: Diensten als Klarna en Riverty worden steeds populairder. Op de pof kopen kan een uitkomst bieden, maar niet iedereen kan de gevolgen overzien. Vooral jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 34 jaar komen steeds vaker in grote financiële problemen doordat ze betalingstermijnen missen en in de schulden raken. Worden zij wel voldoende in bescherming genomen? En hoe kan het dat achteraf betaaldiensten zo toegankelijk zijn? Betaaldienst Klarna reageert.

Zijn kassabonnen schadelijk om aan te raken?

Fons checkt in de wekelijkse rubriek Hoe Zit Dat?! de waarheid achter online trends, nieuwe middeltjes en andere populaire bevliegingen. Deze week neemt hij een kijkje naar het kassabonnetje. Er wordt op het internet gepretendeerd dat er schadelijke stoffen op zitten, die je telkens weer aan je vingers afveegt. Is hier íets van waar?