Uitzending Radar 18 december 2023: wild vlees en vandalisme-verzekeringen

Zet jij met kerst wild op tafel? In de uitzending van maandag 15 december zoeken we voor je uit of dit vlees geen zware metalen bevat. Ook duiken we in vandalisme-verzekeringen en gaat Fons poolshoogte nemen bij Refurbished.nl. 

De ene vandalisme-verzekering is de andere niet

Waar denk je aan bij het woord 'vandalisme'? Het woordenboek zegt: 'het aanrichten van vernielingen; barbaarse vernielzucht'. Veel verzekeraars hanteren een andere definitie van het woord vandalisme. Het kan daarom zo zijn dat je vanuit je woonhuisverzekering niet alles vergoed krijgt wanneer je schade hebt door vandalisme. Hoe dat zit en waar je goed op moet letten als het aankomt op een woonhuisverzekering? Je ziet het maandag in Radar. Lees hier alvast de resultaten van ons onderzoek naar vandalisme en je woonverzekering.

Wild met de feestdagen: wat ligt er op je bord?

Met de feestdagen in aantocht neemt de vraag naar wild vlees in supermarkten en bij slagers toe. 'Lokaal eten' is de trend en omdat wild vlees vaak lokaal geschoten wordt gaat men er vanuit dat dat beter is om te eten. Daarnaast krijgen deze reeën en wilde zwijnen geen antibiotica. Maar hoe weet je eigenlijk of ze niet teveel gifstoffen of zware metalen uit de grond opnemen? En of dat ook in het vlees terecht komt? Presentator Fons Hendriks zoekt het uit.

Opnieuw klachten over Refurbished.nl

En in oktober besteedde Fons aandacht aan Refurbished.nl. Er gaat volgens gedupeerden veel mis bij de webshop voor hergebruikte telefoons, tablets en laptops. Bestellingen worden niet geleverd en bij annuleringen wordt het geld pas heel laat, of niet, teruggestort. Het bedrijf beloofde beterschap, maar toch blijven de klachten bij Radar binnenkomen. Fons neemt weer poolshoogte.

2 op de 5 gezondheidsvideo's op TikTok bevat misinformatie

Van de TikTok-video's waarin medische claims worden gedaan, bevat 40 procent onbewezen of foute informatie. Dat zien artsen in de 139 video's met gezondheidsclaims die Radar verzamelde in een neutrale steekproef. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik maakt zich zorgen over influencers die medische misinformatie verspreiden. Directeur Ruud Coolen van Brakel: 'Als ik in lingerie op de catwalk bij Victoria's Secret ga wandelen, word ik daar snel met een busje weggehaald en in een steriel ziekenhuis geplaatst. Maar als Doutzen Kroes iets roept over medische zaken moet ik dat blijkbaar serieus nemen.' Wat zijn hier de gevaren van? En hoe kan dit aangepakt worden?

Ben jij benieuwd hoe je medische misinformatie kunt herkennen op TikTok? Je leest het hier.