Uitzending Radar 27 november 2023: agressieve energiebemiddelaars en witwascontrole door banken

Tijdens de uitzending van 27 november 2023 besteedt Radar aandacht aan witwascontroles van banken bij haar klanten. Wat mogen banken aan je vragen tijdens een controle van een 'ongebruikelijke' transactie? En waarom stijgt het aantal klachten over agressieve energiebemiddelaar nog steeds?

Bankklanten zitten klem tussen witwassers en bankiers

Banken houden hun klanten op grote schaal in de gaten. De wet verplicht hen om je te ondervragen als ze iets 'ongebruikelijks' zien gebeuren op je rekening, want dat kan betekenen dat je geld witwast. Als klant moet je dan je onschuld bewijzen met allerlei documenten. De bank vertelt daarentegen weinig. Het blijft vaak onduidelijk waarom je wordt gecontroleerd of wat de gevolgen kunnen zijn.

Uit een enquête van Radar onder mensen die ervaring hebben met witwascontroles blijkt dat ruim zestig procent vindt dat de vragen van de bank te ver gaan en voelen zich onder druk gezet. Wie beschermt klanten tegen hun bank? En hoe ver mogen de banken gaan?

Ben of word jij ondervraagd door jouw bank vanwege een witwascontrole? Dit zijn jouw rechten

Sterke toename klachten over agressieve energiebemiddelaars

Radar ziet door de dalende energieprijzen het afgelopen half jaar een sterke toename in het aantal klachten over telefoontjes voor energiecontracten. Ondanks strengere regels, zijn consumenten nog steeds slachtoffer van agressieve energiebemiddelaars. Waarom blijven de klachten binnenkomen? En welke partijen zitten er achter. Fons gaat op onderzoek uit.

Ben jij slachtoffer geworden van agressieve energieverkoop via de telefoon? Zo kom je er vanaf

Bekijk Radar maandag om 20.25 op NPO2.