Uitzending Radar maandag 20 maart

Maandag is Radar er weer. We duiken in autoverzekeringen die mensen discrimineren op basis van leeftijd. Ook behandelen we de nieuwe opzegvergoedingen voor energiecontracten: is het verstandig om nu alvast over te stappen voordat de nieuwe opzegvergoedingen van kracht zijn? Last but not least reiken we 'De kleinste'-award uit voor het meest merkwaardige krimpflatie-product. 

Leeftijdsdiscriminatie bij autoverzekeraars ondanks goed rijgedrag en medische keuring

Hoe fit je ook bent, boven een bepaalde leeftijd krijg je bij bepaalde verzekeraars geen autoverzekering meer. Maatschappijen als Aegon, Allianz Direct en Klaverblad accepteren geen klanten als ze ouder zijn dan 80, 75 of zelfs maar 74. Ouderen zijn vaker betrokken bij ongelukken, is het argument van de verzekeraars. Maar dat blijkt mee te vallen. Bovendien, de argumenten dat je vanaf je 75ste wordt gekeurd door een onafhankelijk arts bij het CBR of dat je heel veel schadevrije jaren hebt, tellen blijkbaar niet mee. Waarom mogen verzekeraars dan toch een hele leeftijdsgroep over één kam scheren? Radar zoekt het uit.

Krimpflatie: uitreiking van 'De kleinste'-award

Het is zover, maandag reiken we ‘De Kleinste’ award uit. Radar houdt verkiezing rond het verschijnsel krimpflatie, onder het motto: ‘Wie heeft de kleinste?’. Krimpflatie is het verschijnsel waarbij fabrikanten minder in hun verpakking stoppen, dit niet vermelden en de prijs soms zelfs verhogen. De hele week konden mensen stemmen via de website op 10 genomineerde producten die onderhevig zijn aan deze krimpflatie. Maandagavond reikt Antoinette de prijs uit en is te zien welke producent de twijfelachtige eer en de award in ontvangst neemt. 

Nieuwe opzegvergoedingen energiecontracten; wie trekt aan het kortste eind?

Er komen dit jaar nieuwe opzegvergoedingen voor energiecontracten. Kan je op dit moment nog voor 100 euro van je jaarcontract bij je energieleverancier af (50 euro voor gas en 50 euro voor stroom), binnenkort wordt dat berekend op basis van je nog lopende energiecontract. En dat kan stukken duurder uitpakken. Door de nieuwe boete lopen energieleveranciers niet het risico met duur ingekochte stroom te blijven zitten. Maar wie trekt er in de nieuwe berekeningen aan het langste eind? En is het verstandig om nu alvast over te stappen voordat de nieuwe opzegvergoedingen van kracht zijn? Radar zet het op een rij.