background branding

Uitzending Radar maandag 20 november 2023

In de uitzending van maandag 20 november komt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) langs om te praten over de zorgcontracten. Vorige week behandelden we namelijk dat nog lang niet alle contracten met ziekenhuizen rond zijn. Hoe staan de zorgverzekeringen er nu voor? En hoe verklaart de NZa dat de contracten nog niet allemaal rond zijn? Wat je nog meer ziet, lees je hieronder.

Eindnota energieleverancier bijna 70.000 euro

Dat je tegenwoordig een hogere eindnota krijgt van je energieleverancier is met de hoge energie- en gasprijzen bijna geen verrassing meer. Maar wat als je een eindnota moet betalen van bijna zeventigduizend euro? Het overkwam Jaime, die volgens de energieleverancier samen met zijn huisgenoot meer gas heeft verbruikt dan een gemiddeld kantoorpand.

Na maanden mailen en bellen hangt Jaime nog steeds een extreem hoge eindnota boven zijn hoofd, en de incassodatum komt dichterbij. Waar komt dit absurde bedrag vandaan? Wat is de rol van de energieleverancier en van de verhuurder van het pand? En belangrijker, moet Jaime het hele bedrag gaan betalen? Fons gaat op onderzoek uit.

Onterechte gezondheidsclaims tijdens cursus alternatieve geneeswijze

‘Scoliose (simpel gezegd een verdraaiing van de wervelkolom) is makkelijk recht te zetten’. Of ‘Kanker is niet erfelijk, sterker nog, het is een keuze’. Dit zijn gezondheidsclaims die worden gedaan tijdens een cursus die Radar bezocht waarin je wordt opgeleid tot een zogenaamde regenisis therapeut.

Mogen dit soort gezondheidsclaims wel worden gedaan? En hoe wordt daar toezicht op gehouden? Dat leggen we voor aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Om erachter te komen hoe alles wat je tijdens de cursus leert vervolgens  in de praktijk wordt gebracht, bezochten we ook een drietal therapeuten. En iedere keer nemen we de verborgen camera mee.

Verkeersboete-bedrijven op achterste benen na fikse verlaging vergoeding

Als burger kun je zelf bezwaar maken tegen je boete. Maar er zijn er ook commerciële bureaus die het voor jou kunnen doen. Jij betaalt er niet (rechtstreeks) voor, maar zo’n bedrijf doet dat natuurlijk niet voor niets. Wanneer het bezwaar succesvol is, kunnen zij tot wel 1300 euro aan proceskosten declareren bij de overheid.

Radar ondervroeg mensen over hun ervaringen met verkeersboetes. Hoewel 45 procent tevreden is over de resultaten van de bureau’s, geven zowel tevreden als ontevreden klanten aan dat het wachten vaak lang is en de communicatie slecht. De volledige uitslag lees je hier

Radar zie je elke maandag om 20.25 uur op NPO 2.