UWV vraagt Kamer om missers niet te vergroten

UWV-missers.jpg

Als er berichten in het nieuws komen over dingen die misgaan in de uitvoering van overheidsbeleid moeten Kamerleden dit niet uitvergroten, maar direct contact opnemen met de uitvoerders. Die oproep doet Maarten Camps, baas van het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) in de Tweede Kamer. Om het vertrouwen van burgers in de overheid te herstellen is het belangrijk 'dat ook van uw kant vertrouwen van ons in uitvoering wordt uitgesproken', drukt Camps Kamerleden op het hart.

'Vaak zitten er aan situaties ook meerdere kanten', zegt Camps over de schrijnende verhalen die regelmatig in kranten of tv-programma's verschijnen over burgers die knel komen bij uitvoeringsorganisaties van de overheid. 'Dan helpt het om erover ook met ons in gesprek te gaan.'

'Kijk naar de eigen rol'

Het is volgens de topambtenaar beter 'om dat onder elkaar te doen, in plaats van dat er Kamervragen komen of dat we er via de media op moeten reageren'. Bovendien zijn de schrijnende gevallen soms ook het gevolg van slechte wetgeving. Hij roept de Kamer daarom ook op naar haar eigen rol te kijken.

'Slechts een paar mensen begrijpen hoe de wetgeving in elkaar steekt'

Guus van Weelden, lid van de raad van bestuur van het UWV, voegt daaraan toe dat die slechte wetgeving vaak het gevolg is van 'moties om uitzondering op uitzondering te maken'. Als Kamerleden dan van individuele gevallen horen, proberen ze specifieke problemen via de wet op te lossen. Dit gebeurde onder meer bij een recente aanpassing van de Wet arbeidsongeschikheidsvoorziening jonggehandicapten (de Wajong). Hierdoor begrijpen 'slechts een paar mensen' bij het UWV hoe die wet precies in elkaar steekt.

'Behandel uitzonderlijke situaties uitzonderlijk'

In plaats van al deze uitzonderingen, kunnen Kamer en kabinet beter ruimte laten aan uitvoerders om zelf uitzonderingen te maken. 'Dan kunnen we uitzonderlijke situaties uitzonderlijk behandelen, en hoeft de wetgeving zelf niet zo ingewikkeld te zijn', aldus Van Weelden.

De politiek kampt al langer met problemen bij de overbelaste uitvoerders. Een Kamercommissie concludeerde begin dit jaar dat burgers die afhankelijk zijn van deze 'loketten' soms flink klem komen te zitten door deze problemen.

Bron: ANP