Vacansoleil failliet: dit betekent het voor jouw vakantie

Vacansoleil.jpg

Vacansoleil is donderdag 28 september 2023 failliet verklaard door de rechtbank. Het bedrijf had eerder al uitstel van betaling aangevraagd, maar is nu definitief failliet. Radar zet op een rijtje wat dit betekent voor jouw (geboekte) vakantie. 

Schulden onhoudbaar

De reisorganisatie kampte met grote schulden uit het verleden en is hierdoor in de problemen gekomen. Tijdens de coronapandemie zakte de verkoop van campingvakanties in en moest het bedrijf extra financiering aantrekken. Dankzij de gestegen rente en de stijgende kosten door inflatie, zijn de schulden nu onhoudbaar geworden. 

Wat betekent dit voor jouw vakantie?

Medewerkers van Vacansoleil werken aan maatwerkoplossingen voor klanten die momenteel op vakantie zijn of nog met vakantie gaan. Voor veel mensen die al op de camping zitten lijkt er niet zoveel aan de hand. Zij kunnen gewoon op de camping blijven. 

Moet jij nog vertrekken? Neem dan contact op met de reisorganisatie. Vacansoleil zoekt contact met de honderden vakantiegangers die in Europa op een camping zitten of voor komende week een boeking hebben staan. De kans is heel erg groot dat gewoon nog op vakantie kunt, omdat Vacansoleil is aangesloten bij het garantiefonds Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR).

“Voor de meeste klanten betekent het faillissement dat ze aanspraak kunnen maken op een vergoeding van de Stichting Garantiefonds Reisgelden”, laat een woordvoerder weten aan het Algemeen Dagblad. Deze stichting biedt klanten een vergoeding als de reisorganisatie waarmee ze geboekt hebben failliet gaat. Alleen van een kleine groep, met name internationale reizigers, is de reis waarschijnlijk niet gedekt.

Mogelijke doorstart

De curatoren die het faillissement afhandelen, kijken naar een mogelijke doorstart. Vacansoleil laat aan de NOS weten: “Er zijn ontzettend veel geïnteresseerden die op korte termijn de onderneming willen doorstarten. Dat is hoopgevend nieuws."

Nu het faillissement is aangevraagd, kunnen de curatoren in gesprek met deze partijen. Wat er met de reisorganisatie gaat gebeuren, is dus nog onzeker.