background branding

'Vaccinatie-alliantie' moet communicatie verbeteren

vaccinatie-alliantie-communicatie-verbeteren-22032019.jpg

De door staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) ingestelde 'vaccinatie-alliantie' komt volgende week voor het eerst bijeen. Met dat samenwerkingsverband wil Blokhuis de bereidheid van mensen om zich te laten vaccineren verhogen.

Alle betrokken partijen gaan 26 maart praten over een effectieve aanpak om het infectierisico te verlagen. Volgens huisartsenverenigingen LHV en NHG moet de jeugdgezondheidszorg de regie krijgen, voor zowel het vaccineren als het hele proces eromheen.

Lees ook: Mensen die hun kinderen wél beschermen: spreek je uit

Betere communicatie over vaccinatie

De jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen verstrekken informatie aan ouders, kinderen en jongeren en zijn degenen die de vaccinaties uitvoeren. Volgens de huisartsenorganisaties vraagt de huidige scepsis rondom vaccinaties om nog betere communicatie richting ouders en kinderen. Zij pleiten ervoor dat patiënten met vragen bij de huisarts dezelfde informatie krijgen als bij de JGZ. Voor het uitvoeren van de vaccinaties en de verdere vragen zullen de huisartsen doorverwijzen naar de JGZ.

Lees ook: Is de vaccinatiehuiver te stoppen met persoonlijke verhalen?

Staatssecretaris Blokhuis lanceerde het plan voor de vaccinatie-alliantie om het belang van inentingen duidelijker en zichtbaarder te maken. 'Er is een groeiende groep ouders die ervoor kiest hun kinderen niet te laten vaccineren. Ik neem de zorgen die bij hen leven heel serieus en wil er alles aan doen om hen te voorzien van goede, betrouwbare informatie.'

Bron: ANP

Meer over