Variabel energiecontract? Zo doe je mee aan de massaclaim tegen zes leveranciers

Variabel Energiecontract

Bij een variabel energiecontract kan de leverancier de tarieven tussentijds wijzigen. Maar volgens Stichting Eerlijke Handelspraktijken staat in de algemene voorwaarden niet duidelijk op welke gronden dit mag. Vandaar dat zij nu zes energieleveranciers dagvaarden en compensatie afdwingen.  

Waarom een massaclaim?

Vattenfall, Eneco, Essent, Greenchoice, Energiedirect en Budget Thuis zouden te onduidelijk communiceren over de voorwaarden voor tariefverhogingen bij variabele energiecontracten. 

Ze zouden namelijk niet duidelijk beschreven hebben op welke gronden ze tariefswijzigingen kunnen doorvoeren. Het is daardoor voor de consument niet duidelijk op welke momenten, om welke redenen en op welke wijze de energieleveranciers de tarieven mogen wijzigen. Bovendien zouden consumenten niet duidelijk geïnformeerd zijn over de mogelijke financiële gevolgen van een tariefwijziging. 

Het gerechtshof van Amsterdam oordeelde eerder al dat zulke eenzijdige prijswijzingsbedingen oneerlijk zijn. Vandaar dat Stichting Eerlijke Handelspraktijken stelt dat miljoenen consumenten ten onrechte te veel betaald hebben voor hun energie en hiervoor gecompenseerd moeten worden. Het zou gaan om enkele honderden tot zelfs duizenden euro’s per huishouden, afhankelijk van het verbruik en de duur van je contract. 

Wanneer kun je meedoen?

Om deze compensatie voor elkaar te krijgen, is de stichting een zaak gestart tegen Vattenfall, Eneco, Essent, Greenchoice, Energiedirect en Budget Thuis. Heb jij een variabel energiecontract of modelcontract gehad bij een van deze energieleveranciers, op enig moment vanaf 1 april 2017? Dan kun je je aansluiten bij deze massaclaim. 

Er moet dan wel een prijswijzigingsbeding zijn opgenomen in de algemene voorwaarden en je moet 18 jaar of ouder zijn. 

Zo doe je mee

Je kunt je gratis inschrijven voor deze massaclaim via deze website. Het uitgangsprincipe is ‘no cure no pay’. Dat betekent dat je niks hoeft te betalen als er geen compensatie wordt uitgekeerd door (een of meer van) de energieleveranciers. 

Komt er wel compensatie? Dan wordt er maximaal 25 procent van dit bedrag ingehouden om de massaclaim te betalen.