Variabele tarieven bij een derde van de energieleveranciers onvindbaar

variabelenergie22jan22.jpg

Bijna een derde van de energieleveranciers verstopt hun variabele tarieven en dat mag niet. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond die 27 websites bekeek. Energieleveranciers zijn verplicht zo'n maandelijks opzegbaar modelcontract makkelijk vindbaar te plaatsen. 

Consumenten moeten variabele energietarieven makkelijk kunnen vergelijken. Daarom zijn de voorwaarden van zo'n modelcontract voor alle energieaanbieders hetzelfde: het is voor onbepaalde tijd, maandelijks opzegbaar en het tarief is variabel. Energieleveranciers bepalen zelf de hoogte van het tarief. Juist nu de energieprijzen zo hoog zijn, is het voor consumenten belangrijk om de tarieven van maandelijks opzegbaar contracten met elkaar te kunnen vergelijken.

Tarieven telefonisch of per mail opvragen

Uit het onderzoek blijkt dat Vandebron en Clean Energy helemaal geen maandelijks opzegbaar contract op hun site hebben staan, die moet je telefonisch of per mail opvragen. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, zegt: 'Dat is volstrekt onvoldoende. Je weet zo niet of het tarief dat ze jou bieden hetzelfde is als voor een ander. En telefonisch kan een leverancier zeggen dat dit type contract ‘tijdelijk uitverkocht’ is. Dat is al eerder voorgekomen.’

Vast of variabel? Tips voor een gas- en energiecontract in 2022

'Tarieven zijn niet afhankelijk van je postcode'

Zes andere leveranciers (Coolblue Energie, Energie Direct, Engie, Essent, UnitedConsumers en Vattenfall) bieden wel een modelcontract, maar consumenten zien de tarieven pas als zij hun gegevens invullen. Molenaar zegt: 'Ook dat is onwenselijk. Tarieven zijn niet afhankelijk van je postcode. Ook op deze manier is het moeilijk te controleren of de gehanteerde prijzen altijd hetzelfde zijn. Bovendien weet je niet wat er met je gegevens gebeurt. Een tool is prima voor wie zijn maandbedrag wil uitrekenen, maar de leveringstarieven voor een variabel contract moeten gewoon duidelijk zichtbaar op de site staan.'

Op de vingers getikt door ACM

De toezichthouder op de energiemarkt, de Autoriteit Consument & Markt (ACM), tikte in november 2021 een aantal energieleveranciers op de vingers wegens het niet aanbieden van zo'n modelcontract. Twee maanden later houden sommige leveranciers zich nog steeds niet aan de regels. Molenaar: 'We hebben dat in december aangekaart bij brancheorganisatie Energie-Nederland, maar helaas met onvoldoende resultaat. Er zijn nog steeds energiebedrijven die hun zaken niet op orde hebben.' De Consumentenbond heeft dit gemeld bij de ACM.

Variabel contract

Op dit moment zijn de energietarieven torenhoog. De Consumentenbond adviseert consumenten wiens energiecontract afloopt, hun variabele tarief te vergelijken met andere aanbieders. Met een variabel contract kunnen consumenten op elk moment overstappen bijvoorbeeld als de energieprijzen dalen. Op dat moment worden contracten met vaste tarieven ook weer aantrekkelijker. Die zijn nu erg duur.