Vast of variabel? Tips voor een gas- en energiecontract in 2022

22-01-16-energie-gas-licht-contract-vast-variabel-1449709_s.jpg

De onrust op de energiemarkt duurt voort. De gasprijs blijft naar verwachting hoog in 2022, waar eerst werd gedacht dat hij in de lente zou zakken. En met de ingang van het nieuwe jaar hebben leveranciers hun nieuwe, hogere tarieven bekendgemaakt. Wat betekent dat alles voor de keuze tussen een vast en variabel contract? Wat is het beste als je nu moet of wilt overstappen?

In november en december 2021 waren variabele contracten het voordeligst, legt een woordvoerder van vergelijkingssite Gaslicht.com uit. De tarieven voor vaste contracten waren namelijk gestegen, omdat de inkoopprijs van energie naar een hoogtepunt schoot, maar de variabele tarieven waren daar nog niet op aangepast. Die inhaalslag is per 1 januari alsnog gemaakt. 

Advies: een jaarcontract voor gas en licht

Het resultaat is dat nieuwe vaste contracten nu in de regel voordeliger zijn dan nieuwe contracten met een variabel tarief. Als je wilt overstappen, kun je dus het beste naar een jaarcontract kijken. (Meerjarencontract worden op dit moment nauwelijks aangeboden.)

Maar dat advies geldt niet voor iedereen. Volgens de Consumentenbond is overstappen niet de beste optie voor de meeste mensen op dit moment. Het is hoe dan ook belangrijk om je te verdiepen in je situatie: wat zijn de voorwaarden en tarieven van je huidige contract? Wat is je verbruik? 

Kijk naar je huidige leverancier

Misschien heb je bijvoorbeeld een variabel contract terwijl je dat niet weet. Als je vaste contract afloopt, wordt dat namelijk automatisch omgezet naar een variabel contract. Het loont om je energierekening goed te bekijken en de overeenkomst met je leverancier nog eens te checken. 

En als je al langere tijd een variabel tarief hebt, dan heb je mogelijk een betere prijs dan wanneer je nu een nieuw variabel contract afsluit. Verschillende leveranciers houden de tarieven voor bestaande klanten namelijk lager dan voor nieuwe klanten. Als je nu moet kiezen, dan is een vast contract voordeliger dan een variabel contract afsluiten. 

Hoeveel waarde moet je hechten aan een welkomstbonus?

‘Een welkomstbonus is gewoon geld,’ zegt de Gaslicht.com-woordvoerder. ‘Het telt mee.’ Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Je krijgt de bonus eigenlijk altijd pas nadat je je contract hebt vervuld. Mocht je het contract eerder beëindigen, dan vervalt de welkomstbonus. Vaak hoort daar ook de voorwaarde bij dat je op tijd je rekening betaalt: maximaal één keer vertraging, bijvoorbeeld. Controleer altijd de voorwaarden rondom de bonus - die worden bijgevoegd bij het contract. 

Voorbereiden op een strenge winter

De gasprijzen zijn in de eerste weken van 2022 gestabiliseerd vanwege het zachte winterweer, maar een lange periode vorst zou ze omhoog stuwen. Het helpt dan om je huis goed te isoleren, wat je kunt doen met deze doe-het-zelf-tips.