background branding

Vattenfall maakt als eerste grote speler nieuwe tarieven voor variabele contracten bekend

Vattenfall gas energierekening.jpg

Bij gemiddeld gebruik betaal je vanaf volgend jaar bijna 40 euro per maand meer voor energie bij Vattenfall. Het is de eerste grote energieleverancier die met zijn tarieven voor variabele contracten naar buiten komt. Zoals verwacht neemt vooral de gasprijs toe, en wel fors: van 82,5 cent per kuub naar 125,9 cent, een stijging van 43,4 cent. Voor stroom betaal je 3 cent meer per kuub.

Iets minder dan de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een variabel contract. Het gemiddelde verbruik van een huishouden is 3500 kilowattuur en 1500 kuub gas per jaar. Klanten van Vattenfall met een variabel contract en gemiddeld verbruik betalen op jaarbasis gemiddeld 472,80 euro extra vanaf 1 januari 2022. Eneco en Essent hebben hun nieuwe tarieven nog niet bekendgemaakt.

Korting op energiebelasting

Omdat energie een basisbehoefte is krijgt iedereen in Nederland korting op energiebelasting. Daarbovenop biedt de overheid in 2022 elk huishouden een vaste korting van 558,56 euro op de energierekening. Volgens vergelijkingssite Gaslicht.com zou een huishouden volgend jaar zo gemiddeld 478 euro minder energiebelasting betalen dan nu. De kortingen gelden voor stroom. 

Wie weinig gas verbruikt, 'profiteert' het meest. Gaslicht.com merkt wel op dat het gemiddelde gasverbruik van 1500 kuub per jaar gebaseerd is op een 'normaal' jaar, geen coronajaar. Door het thuiswerken en meer thuis zijn, staat de verwarming vaker op. 

'Uitverkochte' variabele contracten: niet meer

Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) tikte onlangs verschillende energiebedrijven op de vingers die geen variabele contracten meer aanboden, soms meldend dat ze 'uitverkocht' waren. Het ging om zogenaamde modelcontracten, waarbij het tarief normaal hoogstens tweemaal per jaar verandert. Door de ontwrichtende gascrisis waren zulke contracten (tijdelijk) voordeliger dan andere contracten. Het is niet bekend om welke leveranciers het ging, maar intussen kunnen consumenten zulke contracten weer afsluiten.

Bron: de Volkskrant