Veel consumenten ontevreden over tarieven bank

consumenten-ontevreden-tarieven-bank-25022019.jpg

De tarieven die banken rekenen voor betaalpakketten zijn niet in verhouding met de teruglopende dienstverlening, de lage (spaar)rente en het bonusbeleid, stelt de Consumentenbond.

Uit een enquête van de Consumentenbond onder 12.000 panelleden blijkt dat veel consumenten ontevreden zijn en niet begrijpen dat zij steeds méér moeten betalen, terwijl de bank, in hun ogen, steeds minder levert.

De afgelopen maanden stegen de vaste kosten voor betaalpakketten bij ASN Bank en SNS met 10 procent en bij Triodos Bank met 20 procent. Triodos Bank-klanten zijn bovendien het dubbele gaan betalen voor het maandelijks ontvangen van papieren afschriften, stelt de bond. Ook ABN AMRO voert verhogingen door, onder meer voor papieren afschriften en verzendenveloppen. De Rabobank verhoogt per 1 april de tarieven voor onder meer betaalpakketten, papieren afschriften en het geld overmaken met een acceptgiro.

Overstappen naar andere bank

Een vijfde deel van de ontevreden klanten zegt te willen overstappen naar een andere bank. Toch wisselde de afgelopen twee jaar maar 4 procent van de ondervraagden van bank. Veel consumenten verwachten dat overstappen niet uitmaakt, omdat 'alle banken hetzelfde zijn'. 58 procent is bang dat overstappen teveel gedoe is.

Als consumenten willen overstappen, is dat vaak uit onvrede over het bonus- en/of investeringsbeleid van hun oude bank. Maar een nieuw bankrekeningnummer is voor velen een (te) hoge drempel om de stap daadwerkelijk te zetten. De Consumentenbond pleit daarom al jaren voor nummerbehoud bij betaalrekeningen.

Lees ook: Banken moeten beter informeren over transactiekosten

Bron: ANP