Veel inbraken rond feestdagen: zo maak je het inbrekers niet te makkelijk
Rond de feestdagen vinden de meeste inbraken plaats. Het is namelijk donker en veel mensen zijn niet thuis - de ideale omstandigheden voor insluipers. Hoe maak je het ze niet te makkelijk? Radar helpt je op weg.
Om mee te beginnen heeft de politie verschillende tips waarmee je inbrekers dwars kunt zitten.
- Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij je woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen.
- Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan.
- Sluit ramen en deuren goed af, ook als je maar even weg bent. Draai de deur ook altijd op slot.
- Leg kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, uit het zicht.
- Verstop geen huissleutels onder een deurmat of in een bloempot. Dit zijn ook voor inbrekers geen ‘geheime’ plaatsen.
- Heb je een achterom? Doe de poort ook goed op slot en zorg voor verlichting in de tuin.
- Laat als het donker is en je niet thuis bent een lamp aan. Dan lijkt het alsof er iemand aanwezig is. Stel hiervoor bijvoorbeeld een automatische lichtschakelaar in.
- Heb je struiken rondom het huis? Zorg ervoor dat deze kort zijn, zodat het huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.
Kies voor gecertificeerde sloten
Natuurlijk kun je ook zwaardere maatregelen treffen. Gecertificeerde cilindersloten zijn volgens het NRC de basis voor een goede woonbeveiliging. Gemiddeld heeft een inbreker een slot zonder certificering binnen circa één tot twee minuten open, aldus NRC. Bij sloten met certificering duurt dit aanzienlijk langer.
Sloten kunnen voorzien zijn van een SKG-keurmerk: Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Deze sloten zijn te krijgen met één, twee of drie sterren. Als je voor drie sterren gaat, dan is je woning verzekerd van ten minste vijf minuten inbreekvertraging.
Kijk verder of je sloten niet uitsteken, voorzien zijn van kerntrekbeveiliging / klopsleutelbeveiliging en plaats dievenklauwen op je kozijnen.
Installeer een alarmsysteem
Het is natuurlijk ook mogelijk je huis te beveiligen met camera’s en/of een alarmsysteem. Paar jaar geleden was dit erg duur, maar tegenwoordig is dit veel betaalbaarder.
De Consumentenbond test beveiligingcamera’s en deurbellen met camera op installatie, gebruiksgemak en prijs. Deze tests kun je op de website van de Consumentenbond vinden.
Let op: voor veel huiseigenaren is een slimme deurbel een veilig idee, maar voor sommigen juist een ergernis omdat ze te pas en te onpas gefilmd worden. Aan welke regels moet je je houden als je zo’n deurbel aanschaft? Dat zet Radar hier voor je op een rij.
Van alle feestdagen, slaan Inbrekers verreweg het vaakst toe tijdens de jaarwisseling. Door het lawaai van vuurwerk en de drukte op straat kunnen ze anoniem hun slag slaan.
Laat je huis keuren
En je kunt nog meer doen. Ken jij Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) al? Dat is een keurmerk voor woningen die voldoen aan de eisen op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid. Als jouw huis voldoet aan de eisen van dit keurmerk, heeft een inbreker een stuk langer nodig om in te breken.
Via de website van het PKVW kun je een adviseur inschakelen om te controleren hoe het ervoor staat met de anti-inbraak maatregelen van jouw huis. De kosten voor een keuring verschillen per keuringsinstantie. Je krijgt bij goedkeuring een certificaat en een sticker.
Voldoet je huis aan het keurmerk? Dan krijg je bij sommige inboedelverzekeraars korting op je premie. Deze varieert van 5 tot 15 procent, aldus de Consumentenbond. Hier vind je een overzicht van de subsidies van gemeenten.