Data slimme deurbel belandt op cloud van grote bedrijven: kun je iets doen?
Radar besteedt in de uitzending van 25 september 2023 aandacht aan slimme deurbellen. Steeds meer mensen hebben namelijk zo'n deurbel die filmt wat er voor de deur gebeurt. Dit kan invloed hebben op de sfeer in je huishouden, de relatie met je buren én je relatie met grote bedrijven. De video’s worden namelijk bewaard in de cloud van deze bedrijven. Kun je iets doen om dit te beperken? Radar zoekt het uit.
Slimme deurbel kan voor problemen zorgen
Een slimme deurbel heeft een camera en is verbonden met het internet. Zo kun jij, via een app, zien wie er voor je deur staat. Dit kan live, maar vaak kun je de beelden ook terugkijken. “Dit kan op verschillende niveaus problemen veroorzaken.” Dat vertelt Thijs Turèl, programmamanager bij het AMS Institute. Hij kijkt naar de keerzijde van digitalisering, waaronder slimme deurbellen.
“Om te beginnen kan het voor spanning zorgen binnen je huishouden, omdat minimaal één iemand in het huishouden precies kan zien wanneer iedereen komt en gaat”, aldus Turèl. “Ook kan het voor problemen zorgen in de buurt.” Je buren kunnen het bijvoorbeeld niet prettig vinden om gefilmd te worden als ze een pakketje komen ophalen of simpelweg langs jouw huis lopen.
“Tot slot heeft het invloed op je relatie met grote bedrijven als Amazon en Google. Zij zijn de grootste aanbieders van slimme deurbellen en willen geld verdienen met data. Bovendien is het moeilijk te controleren wat ze met de data van je slimme deurbel doen.”
Hoe zit dat?
De video die je slimme deurbel opneemt, wordt bij de meest gangbare modellen direct opgeslagen in een cloudopslag. Vanaf daar kun jij als eigenaar de video’s terugkijken en downloaden. Vaak moet je hier wel een abonnement van een paar euro voor afsluiten. De opname gaat dus niet direct van de deurbel naar jouw telefoon, de cloudopslag zit hier tussen.
Sommige bedrijven delen deze gegevens uit de cloud met derden of bewaren ze voor intern gebruik, terwijl ze beweren dit niet te doen. Dat blijkt uit onderzoek van de TU Delft en het AMS Institute. Amazon, ‘s werelds grootste cloudprovider en eigenaar van Ring video-deurbellen, heeft bijvoorbeeld kritiek gekregen omdat ze niet duidelijk zijn over welke gegevens ze opslaan en of ze videobeelden delen zonder toestemming van gebruikers.
Kun je voorkomen dat jouw data in de cloud belandt?
Turèl legt uit dat je al gauw in een grijs gebied belandt als je een slimme deurbel hebt. Heb je een slimme deurbel met abonnement? Dan is het eigenlijk heel moeilijk om te voorkomen dat de beelden van jouw deurbel in de cloud belanden.
“Het is heel moeilijk te controleren wat zulke grote bedrijven met jouw data doen. Als je bijvoorbeeld hebt ingesteld dat je deurbel een groot deel van het beeld zwart maakt, weet je niet of het in de cloud ook een zwartgemaakt beeld is.”
Reactie Ring
Als je geen Ring Protect Plan hebt, neemt Ring je video's niet op, maar kun je nog steeds de live videostream van je apparaat bekijken (Live View). Als je een Ring Protect Plan hebt (inclusief een gratis proefperiode), neemt Ring video's op en slaat deze op wanneer beweging wordt gedetecteerd door je apparaat (inclusief apparaten die zijn gekoppeld aan camera's zoals de bewegingsdetector van een alarmsysteem), de videodeurbelknop wordt ingedrukt, of u start Live View. Video-opnamen in je account worden automatisch verwijderd na het verstrijken van de toepasselijke opslagperiode van je account onder het Ring Protect Plan. Zie hier voor meer informatie over de video-opslagperioden van Ring.
Bij Amazon staan onze klanten centraal bij alles wat we doen, en we creëren producten waar ze van houden. We waarderen het vertrouwen van onze klanten in ons; we verkopen nooit hun persoonlijke gegevens en we ontwerpen onze producten om hun privacy en veiligheid te beschermen en hen de controle over hun ervaring te geven.
Slimme deurbellen met lokale opslag
Er zijn ook deurbellen op de markt zonder abonnement of cloud opslag. Zij bewaren de beelden op een geheugenkaart of intern geheugen. Je slaat de camerabeelden dan lokaal op en bent niet afhankelijk van een online dienst van de fabrikant.
Als het geheugen vol is, overschrijft de deurbel het oude materiaal met nieuwe beelden. Hier moet je dan wel rekening mee houden.
AMS Institute begint samenwerking slimme deurbellen
Het Responsible Sensing Lab, onderdeel van AMS Institute, is bezig een samenwerking op te zetten tussen gemeenten en privacy-organisaties over deze slimme deurbellen. Op die manier willen ze:
- Op grote schaal onderzoeken hoeveel mensen zich aan de deurbellen storen.
- Instructies formuleren over hoe je met zo’n deurbel omgaat en hoe je bijvoorbeeld bij je buren duidelijk maakt dat je niet graag gefilmd wordt.
- Een wensenlijst neer kunnen leggen bij bedrijven als Amazon en Google hoe deze deurbellen ontworpen moeten worden. Bijvoorbeeld met een klepje ervoor, waardoor de straat niet constant gefilmd wordt.