Veel klachten over Inbox Storage: ‘Zouden een halt toegeroepen moeten worden’

Storageinbox

Je wilt tijdelijk wat meubels opslaan en boekt via internet een verhuis- en opslagbedrijf. Veel Nederlanders maken er gebruik van. Maar dat gaat niet altijd goed, zo blijkt. Het bedrijf Inbox Storage wordt op Trustpilot heel goed beoordeeld, maar Radar ontvangt al sinds 2019 klachten over flinke verhogingen van het maandbedrag en kapotte spullen waar amper vergoeding voor wordt gegeven. Wat is er aan de hand?

Nacalculatie als verdienmodel

Uit de verhalen van gedupeerden die Radar sprak blijkt dat de problemen met Inbox Storage na ophalen van de spullen beginnen. Dat is ook terug te lezen op ons Radar Forum waar in 2019 al een topic is begonnen.

Zo wordt er flink nagecalculeerd: “Het uiteindelijke bedrag wat ik heb betaald is twee keer zoveel en ze blijven foutieve (lees: al betaald) bedragen van mijn rekening afschrijven”, schrijft een gedupeerde aan de Radar redactie. En: “Opeens kwamen ze na een jaar: u heeft 44 m2 ipv 25m2 met de toelichting: 'U mag blij zijn dat u niet al een jaar zoveel meer betaalt’”, zo schrijft een gedupeerde aan Radar. 

Ze is niet de enige. Ook anderen melden dat hun opslag van 12m2 naar 30 m2 ging nadat de spullen al waren opgehaald. Dat betekent dat de maandelijkse huur voor de opslagplek ook flink stijgt: Van 153 euro naar 269 euro of van 80 euro naar 222 euro per maand. Dat heet nacalculatie: De prijs valt achteraf veel hoger uit dan het offerte bedrag. 

De Geschillencommissie deed daar laatst een nuttige uitspraak over. Op basis van Europese wetgeving is nacalculatie een oneerlijke handelspraktijk. Kort gezegd: het mag niet. “Een dienstverlener als de ondernemer dient de consument, voordat de overeenkomst wordt gesloten, informatie te verstrekken die de consument in staat stelt om met de nodige voorzichtigheid zijn beslissing te nemen.”

Schade amper gedekt

Klanten klagen bij Radar ook over schade aan spullen nadat de inboedel weer afgeleverd wordt. Voor die schade beroept Inbox Storage zich op de vergoeding uit de transportbranche van 3,40 euro per kilo. 

Alleen vervoert Inbox Storage geen goederen, maar inboedel en huisraad van mensen: “Na drie maanden opslag, heb ik mijn spullen vies terug gekregen, sommige items ontbraken en een aantal dingen waren gebroken. Het is een bedrijf dat hoopt ermee weg te kunnen zomaar geld van mensen hun rekeningen af te schrijven en 0,0 service te geven, onbereikbaar zijn en hun taken als opslagbedrijf niet eens netjes kan uitvoeren. Ze zouden een halt toegeroepen moeten worden!”, laat iemand weten.

Bij een ander stel ging het ook mis bij het  terugbrengen van de meubels. “De vlaggenstok was in tweeën, van de schep is de steel afgebroken, planken uit een kast en een verhuizer liet een bureaustoel van de laadklep vallen waardoor de stoelpoten verbogen. Zij hebben de schade gelijk genoteerd en er foto's van gemaakt. De bezorger stelde ze gerust met de woorden 'Dit is gewoon verzekeringswerk'. Die verzekering houdt in dat er een transportvergoeding gehanteerd wordt van 3,40 euro per kilo. Ik had voor 700-1000 euro”, vertellen ze Radar.

“Al jaren zijn wij bezig met het bedrijf Inbox Storage. Vanaf 2017 tot heden ontvangen wij facturen van het bedrijf Inbox Storage. Tot in treurens toe aangegeven dat wij niks hebben op te slaan en wij van geen kwaad bewust zijn van Inbox Storage. Echter na verschillende incassobureaus op ons dak te hebben gehad en verschillende bedragen probeert Inbox Storage het keer op keer om bedragen te innen, het zou nu inmiddels al opgelopen zijn tot ruim 2400 euro of meer?”, schrijft een wanhopige gedupeerde.

Goede online reviews

Wat opvalt is dat Inbox Storage op Trustpilot goed is voor een score van 4,5 ster op moment van schrijven. 

Opvallend daarin is dat de namen van de verhuizers in elke review expliciet wordt genoemd. Navraag bij klanten leert ons dat bezorgers na het ophalen van de spullen om zo'n review vragen. “Of ik even een review wilde schrijven waar zij nog bij waren en of ik daar de naam van de bezorger in wilde noemen.”  Wordt hun naam in een positieve review genoemd, dan krijgen zij 5 euro per review extra uitbetaald voor de klus, zo vertellen de bezorgers aan Radar. 

Niet goed geïnformeerd

Radar portretteerde voor de uitzending van maandag 24 februari twee gedupeerden. Een van de gedupeerden kreeg te maken met een kapot keukenblad. Kostenpost: bijna 4.000 euro. Inbox Storage zegt dat het keukenblad niet verzekerd was volgens de algemene voorwaarden van het bedrijf. Radar ontdekt dat de algemene voorwaarden die je bij de boeking te zien krijgt anders zijn dan die op de website staan. Het keukenblad is volgens de algemene voorwaarden op de website niet verzekerd, en volgens de algemene voorwaarden bij de boeking wel. De klant wordt dus aan de voorkant niet goed geïnformeerd over de voorwaarden. 

Geen inhoudelijke reactie

Mails, telefoontjes en geduld ten spijt, krijgen klanten zeggen amper een reactie van Inbox Storage te krijgen. “We komen er gewoon echt niet uit met Inbox Storage.” 

Sinds december vraagt Radar daarom al aan Inbox Storage wat er aan de hand is bij het bedrijf en stellen wij de volgende vragen: 

- Waarom klagen mensen over verdubbeling van maandfacturen tov de offerte?

- Hoe zijn de spullen die jullie vervoeren tijdens vervoer en opslag verzekerd tegen schade?

- Wij hebben bezorgers gesproken die moesten liegen tegen klanten over ontstane schade. Klopt dit?

Wij vonden de reviews op Trustpilot erg afwijken van een website als

Het viel ons ook op dat de naam vd bezorgers op Trustpilot expliciet genoemd wordt. Klopt het dat bezorgers 5 euro per positieve review in het vooruitzicht wordt gesteld als er een positieve review op Trustpilot komt over hen onder de naam Inbox Storage?

- Waarom staat er in de Algemene Voorwaarden op de website dat een keukenblad uitgesloten is van de verzekering, maar wordt dat in de boeking niet vermeld?

- Waarom heeft u zoveel uitsluitingen van aansprakelijkheid in uw algemene voorwaarden staan? Wij hebben er een hoogleraar naar laten kijken. Hij bestempelt ze als onredelijk bezwarend. Waarom sluiten jullie qua aansprakelijkheid zoveel zaken uit?

Wij hebben geen inhoudelijke antwoorden gekregen. Wel laat het bedrijf weten dat de kwestie omtrent het keukenblad naar ieders tevredenheid is opgelost. Het statement waar het bedrijf zich aan wenst te houden is hier te lezen. Het tweede statement hier.