Veel onduidelijkheid over tarieven crematies

tarieven-crematie.jpg

De tarieven die crematoria in ons land hanteren lopen enorm uiteen. Bovendien is door een wirwar van prijzen vaak onduidelijk wat er voor een crematie en voor de 'koffie met cake' na afloop moet worden betaald. Dat blijkt uit een onderzoek van Plus Magazine dat prijzen van 92 uitvaartcentra met elkaar vergeleek.

Volgens het onderzoek kan een eenvoudige crematie bij het ene crematorium honderden euro’s duurder uitpakken dan bij het andere. Het duurste crematorium van Nederland staat volgens het onderzoek in Lisse. Een crematie met anderhalf uur gebruik van de aula en de koffiekamer kost bij Crematorium Duin- en Bollenstreek 1650 euro. In Maassluis zijn nabestaanden voor datzelfde pakket slechts 1098 euro kwijt.

Ingewikkelde facturen

De Landelijke Vereniging van Crematoria weerspreekt dat er sprake zou zijn van een wirwar van tarieven. Voorzitter Jaap Blaak: 'We proberen als branche juist zo transparant mogelijk te zijn, zodat mensen precies zien waar ze wel en niet voor betalen. Maar ja, dat kan ook leiden tot ingewikkelde facturen.' Blaak is dan ook voorstander van eenvoudiger tarieven met bijvoorbeeld een vaste prijs voor alle faciliteiten gedurende een vooraf afgesproken periode.

Bron: ANP