Veel te hoge dosering in magnesiumtabletten: kan leiden tot diarree

280921 magnesiumtabletten.jpg

Supplementen met magnesium hebben vaak veel meer van de stof dan de Europees vastgestelde limiet van 250 milligram. Ruim twee derde van de onderzochte middelen bevat te veel magnesium, wat kan leiden tot diarree, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.   

De Consumentenbond nam het magnesiumgehalte van 66 supplementen onder de loep. 45 daarvan bevatten te veel magnesium, wat kan oplopen tot wel 450 milligram. Bekende A-merken zoals Davitamon, maar ook huismerken van Kruidvat, Etos, Hema en Holland & Barret verkopen deze hoge doseringen.  

NPN spreekt van een te lage bovengrens

Branchevereniging voor producenten en grondstofleveranciers NPN ziet geen probleem en reageert achteloos. De vereniging stelt dat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid een te lage bovengrens zou hebben aangenomen. Volgens de vereniging zou diarree pas vanaf 360 milligram magnesium zijn vastgesteld. Daarnaast zouden deze klachten zich vooral voordoen bij supplementen die de stof magnesiumoxide bevatten.

Fabrikanten van de supplementen bagatelliseren het probleem ook. Zij geven aan nooit klachten te krijgen over diarree als bijwerking van een overschot aan magnesium. Iets dat logisch is, aangezien een waarschuwing hierover ook ontbreekt op de verpakking van de supplementen.

39 supplementen overschrijden zelfs eigen grens

Directeur van de Consumentenbond, Sandra Molenaar, keurt de slappe reacties van de sector af: ‘Meer dan de helft (39) van de supplementen overschrijdt zelfs ruim de grens van 360 milligram die de branche zelf als toelaatbaar opvoert. Bovendien hebben negentien van die supplementen ook nog eens magnesiumoxide als belangrijkste ingrediënt. Dat zijn er hartstikke veel. Consumenten lopen daarmee een reëel risico op een hele vervelende bijwerking. Dat kun je toch niet afdoen met het argument dat je nooit klachten krijgt? Of met flauwekul over onderzoeken? Dat is ronduit ongepast. Fabrikanten hebben zich aan de regels te houden en de branchevereniging heeft daar een belangrijke rol in.’

Voorschriften Voedingscentrum

Voor vrouwen vanaf achttien jaar wordt 300 milligram magnesium per dag aanbevolen, voor mannen 350 milligram. Wie gezond eet volgens de Schijf van Vijf krijgt voldoende magnesium binnen, aldus het Voedingscentrum. Wie niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium komt kan supplementen slikken, maar dus nooit meer dan 250 milligram per dag.

Magnesium is een mineraal, dat in onder meer groente, noten en melkproducten zit. Je hebt het nodig voor de vorming van botten en spieren en magnesium doet mee in de overdracht van zenuwprikkels. Volgens het Voedingscentrum komt een tekort aan magnesium niet zo vaak voor, behalve als je bijvoorbeeld slecht functionerende nieren of darmen hebt.

NPN brengt nieuw advies uit

Een woordvoerster van de NPN laat weten naar aanleiding van het onderzoek een nieuw advies uit te brengen. Makers van supplementen wordt aangeraden een waarschuwing toe te voegen als er meer dan 250 milligram magnesium in de maximale dosering zit.

'Op sommige mensen heeft een hogere dosering inderdaad een mild laxerend effect', aldus de woordvoerster. 'Maar er zijn ook groepen die meer magnesium nodig hebben dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Denk bijvoorbeeld aan mensen die maagzuurremmers slikken, waardoor ze magnesium minder goed opnemen.' Voor die mensen kan een supplement met een hoge dosering volgens haar wel nuttig zijn.

Bron: Consumentenbond / ANP