Verbied zonnebanken, zegt kankerdeskundige

zonnebank-verbod-04022020.jpg

Zonnebanken in Nederland moeten worden verboden. Deze oproep doet vertrekkend bestuurder van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) Peter Huijgens dinsdag in het AD.

Maandag werd bekend dat het aantal mensen met huidkanker de laatste jaren explosief is gestegen. 

De bestuurder van het kenniscentrum voor kanker vindt dat de Nederlandse bevolking anders moet gaan denken over het krijgen van een zongebruinde huid. 'We moeten af van de opmerking "lekker kleurtje", als iemand op vakantie is geweest', betoogt de kankerexpert. Hij stond jarenlang aan het hoofd van kankeronderzoek in het VU Medisch Centrum en is emeritus hoogleraar. 'Roodharigen weten dat ze niet te veel in de zon moeten gaan, maar eigenlijk geldt dat voor alle andere blanke mensen ook.'

'Minister is een slecht voorbeeld'

Huijgens haalt hard uit naar minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, die eerder bij Jinek bekende om de week onder de zonnebank te gaan. 'Een bruingebrande minister is een slecht voorbeeld. Dat is de beste reclame om het gebruik van de zonnebank niet naar beneden te krijgen', benadrukt de kankerexpert.

Brancheorganisatie: gevaar zit in buitenzon

Volgens voorzitter Huib van Heest van Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ), de brancheorganisatie voor zonnebankstudio’s en leveranciers van apparatuur, helpt het verbieden van de zonnebanken niet. SVZ stelt dat zo'n verbod niet effectief is om het echte probleem aan te pakken, namelijk blootstelling aan te veel zonnestraling. 'Het grote gevaar zit juist in het feit dat veel mensen te lang en onbeschermd in de buitenzon verblijven', aldus Van Heest. 'De leden van SVZ houden zich aan allerlei preventieve voorschriften waardoor de consument die een zonnebankstudio bezoekt optimaal is beschermd'.

Radar besteedde afgelopen jaar uitgebreid aandacht aan de mogelijke risico's van zonnen onder de zonnebank. Bekijk het fragment via onderstaande link. 

Bestaat 'verantwoord' zonnebanken?

Bron: ANP