Verplaats je elektrische auto als deze vol is of riskeer een boete van 95 euro

12042022-elektrische-auto.jpg

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden deed vandaag uitspraak over het laten staan van je elektrische auto bij een openbare laadpaal. Wie voortaan zijn voertuig langer dan nodig op de plek laat staan, mag daarvoor 95 euro af komen rekenen bij het Centraal Justitieel Incassobureau. 

Je bent op familiebezoek en hebt straks nog een lange rit naar huis voor de boeg, dus voordat je naar binnen gaat, leg je je elektrische auto nog aan de laadpaal. Je wilt immers niet stil komen te staan op de terugweg. Na drie uur is de accu weer vol, maar jullie zitten nog net aan de koffie. Die auto loopt niet weg toch?

Weglopen doet ie zeker niet, maar de kans is er wel dat je bij terugkomst een geel briefje onder je ruitenwisser aantreft. Dat overkwam een automobilist in 2020 toen hij in Noordwijk zijn opgeladen auto twee uur langer aan een laadpaal had laten staan. Het is niet toegestaan om een paal langdurig bezet te houden, zo staat geschreven in de Noordwijkse Algemeen Plaatselijke Verordening. 

'Onhoudbare situatie'

De automobilist was het niet eens met de boete en maakte bezwaar. Volgens hem was er geen sprake van 'langdurig parkeren'. Hij kon toch zeker niet bij zijn auto blijven staan totdat het groene lampje zou gaan branden? Een 'onhoudbare situatie', meende de eigenaar. 

Zo onhoudbaar was het volgens zowel het hof als de kantonrechter echter niet. De verwachte laadtijd is over het algemeen al van tevoren zichtbaar op de laadpaal en de rechter voerde ook aan dat de bestuurder de laadtijd zelf had kunnen berekenen. Zo had hij de auto prima op tijd kunnen verplaatsen. Niet alleen de boete is in dit geval voor de automobilist, maar ook de proceskosten. 

Bron: NOS