Verpleeghuizen hebben 1,3 miljard nodig

verpleeghuis_310317_780.jpg

Om ervoor te zorgen dat alle verpleeghuizen in Nederland voldoen aan de kwaliteitsnormen is er tenminste 1,3 miljard euro extra nodig.

Dit concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het rapport van de NZa, aangevraagd door demissionair staatssecretaris Martin van Rijn, wordt vrijdag in de ministerraad besproken.

Minimale voorwaarden

Als alle verpleeghuizen qua bedrijfsvoering het voorbeeld zouden volgen van de instellingen die het nu al goed doen, is 1,3 miljard euro voldoende om overal de kwaliteitsnormen te halen. Het zogenoemde kwaliteitskader is opgesteld door het Zorginstituut en schrijft voor aan welke minimale voorwaarden alle verpleeghuizen moeten voldoen, onder meer op het gebied van veiligheid en de samenstelling van het bestuur en het personeel.

Zonder wijzigingen 3,1 miljard extra kosten

Hoeveel geld er nodig is als niet iedereen het voorbeeld van de best presterende verpleeghuizen zou volgen, zegt de NZa donderdag in zijn verklaring niet. Volgens een bron in Den Haag loopt de rekening op naar 3,1 miljard euro als er niets aan de bedrijfsvoering zou worden verbeterd. Het derde scenario dat de NZa schetst, zit tussen deze twee uitersten in.

Den Haag houdt zicht nog stil

Dat er moet worden ingegrepen in de verpleeghuiszorg is iets waar eigenlijk alle partijen in Den Haag het over eens zijn. De vier partijen die momenteel over een regering praten - VVD, CDA, D66 en GroenLinks - wilden donderdag nog niet reageren op de conclusies van de NZa.

Bron: ANP