Vertraging door NS-bus: krijg je compensatie?
Als er werkzaamheden zijn aan het spoor, zet de NS bussen in. Wat als je door zo'n regeling vertraging oploopt? Heb je dan recht op compensatie?
Vertraging door NS-bus
Een bord met de woorden 'Naar de NS-bussen'. Zodra de trein niet kan rijden door werkzaamheden, word je op het statiuon standaard naar het vervangend busvervoer geleid. Dit busvervoer verloopt niet altijd vlekkeloos, zo blijkt.
De NOS schreef vorig jaar over klachten over NS-bussen op de Flevolijn. Van midden augustus 2023 tot en met begin september werd er aan het spoor gewerkt in Flevoland. De bussen die de reizigers moeten vervoeren rijden soms verkeerd, staan op verkeerde plekken en zitten zo vol dat niet iedereen mee kan. Soms moeten mensen twee bussen laten gaan voordat er plek is.
Krijg je compensatie?
Dit alles leidt tot vertragingen. Als je vertraging hebt met de trein, kun je in bepaalde gevallen compensatie krijgen. Hoe is dat als het oponthoud wordt veroorzaakt door vervangend vervoer, zoals een NS-bus? "Als de werkzaamheden minimaal één dag van tevoren zijn aangekondigd, heb je in principe geen recht op compensatie bij vertraging", legt een woordvoerder uit. "Je bent toch afhankelijk van allerlei factoren, zoals de verkeerssituatie of wegwerkzaamheden. Wij hebben daar niet altijd invloed op", gaat hij verder.
Wat als je écht veel vertraging oploopt?
Bij businzet door werkzaamheden vermeldt de NS altijd op hoeveel vertraging reizigers ongeveer moeten rekenen. In het geval van de Flevolijn is dat 30 minuten. Maar wat als je door het vervangend vervoer uren later aankomt op de plek van bestemming, of zelfs strandt? "In zo'n geval kun je het best naar de NS-klantenservice bellen. Je hebt dus eigenlijk geen recht op compensatie, maar er zijn alttijd excessen. Mensen die zoiets meemaken, doen er goed aan om contact op te nemen", aldus de woordvoerder.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom openbaar vervoer? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.