background branding

Verzoek tot Europees verbod op het gebruik van PFAS in producten

PFAS fabriek.jpg

De EU-lidstaten en de Europese Commissie hebben een verzoek gekregen van 46 Europese maatschappelijke organisaties tot een verbod op het gebruik van alle PFAS, de ‘forever chemicals’, in consumentenproducten voor 2025. Vanaf 2030 moet het gebruik van de stoffen in alle producten verboden zijn.   

De Europese Commissie maakte twee jaar geleden haar strategie voor duurzame chemicaliën bekend. Daarin stond dat consumenten via alledaagse artikelen zoals cosmetica, speelgoed, kleding en elektronica worden blootgesteld aan een reeks van chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. De Commissie beloofde om het gebruik van PFAS langzaam aan banden te leggen in alle niet- essentiële toepassingen. Annelies den Boer, voorzitter van Stichting Tegengif, liet weten dat het tijd is om deze belofte na te komen en de rest van de wereld te laten zien dat een verbod op PFAS mogelijk is.   

Mogelijke gezondheidsschade

De vervuiling door PFAS is geëscaleerd. De chemische stoffen zijn overal ter wereld te vinden zoals in de bodem, de lucht en in drinkwater. Daarnaast worden sporen van PFAS ook aangetroffen in de lichamen van mensen en dieren. 

Een aantal gezondheidsschades worden gerelateerd aan PFAS. Zo kunnen leverschade en bepaalde vormen van kanker ontstaan. Bij kinderen kan blootstelling aan de stoffen leiden tot een verminderde reactie op vaccinaties. 

PFAS aangetroffen in borstvoeding

De consequenties van PFAS-vervuiling zorgen ook in Nederland al jaren voor problemen. De uitstoot is afkomstig van de PFAS-fabriek van Chemours in Dordrecht en de firma 3M in Antwerpen. 

Recentelijk zijn PFAS-stoffen aangetroffen in borstvoeding bij vrouwen die woonachtig zijn in de omgeving van de fabriek in Dordrecht. Ook werd PFOA, dat sinds 2012 niet meer wordt geproduceerd, ontdekt in de borstvoeding. Christine Vos deed mee met het onderzoek en ook bij haar werden PFAS aangetroffen: ‘Ik heb deze stoffen mogelijk al heel lang in mijn lichaam en nu heb ik ze overgedragen aan mijn zoon. En hij krijgt ze ook niet meer uit zijn lichaam.’ 

Niet wachten op totaalverbod

Niet alleen omwonenden van de fabriek worden blootgesteld aan PFAS. Alle Nederlanders krijgen volgens het RIVM te veel van deze stoffen binnen via voedsel en drinkwater. ‘Nederlandse kinderen groeien op met PFAS in hun lichaam, terwijl bekend is dat dit hun mogelijkheden om op te groeien tot gezonde volwassenen beperkt’, zegt Den Boer. ‘Elke dag dat we langer wachten met een totaalverbod op PFAS, betekent dat we generaties na ons opzadelen met een enorm probleem.’ 

Voorstel voor verbod

In januari 2023 publiceren de Nederlandse overheid en andere EU-lidstaten een voorstel voor een verbod op PFAS. Tegengif en 45 andere NGO’s sporen de EU-autoriteiten aan om snel tot een verbod te komen. ‘Om onze eis kracht bij te zetten, lanceren wij het Ban PFAS manifest.’ Dit manifest biedt een overzicht van de belangrijkste gevolgen van PFAS-verontreiniging en -blootstelling. Daarnaast bevat het tien eisen voor autoriteiten, bedrijven en burgers om een einde te maken aan de PFAS-verontreiniging. 

Bron: Stichting Tegengif