Vette vis verbetert geheugen niet

Het regelmatig eten van vette vis heeft bij ouderen geen effect op het functioneren van het geheugen, de concentratie of het welbevinden. Dat blijkt uit een onderzoek van Ondine van de Rest, waarop zij vrijdag promoveert aan Wageningen University.

Het nuttigen van visvetzuren, die voorkomen in onder meer zalm, makreel en haring, staat volop in de belangstelling van de voedselindustrie. Het vetzuur Omega-3 is vaak het sleutelwoord als het gaat om gezonde voeding. Het heeft een heilzame werking op hart- en bloedvaten en het zou ook goed zijn voor specifieke hersenfuncties.

Van de Rest komt echter tot de conclusie dat de vetzuren niet bijdragen aan verbeterd concentratievermogen of mentaal welbevinden. Met andere woorden: vis maakt niet gelukkiger of slimmer.

Aan het onderzoek van Van de Rest deden ruim driehonderd 65-plussers mee. Een groep kreeg een hoeveelheid visoliecapsules gelijk aan tien porties vis per week, de andere groep slikte minder capsules en een derde groep kreeg een placebo. Alle deelnemers moesten aan het begin en het eind van het onderzoek een test ondergaan naar cognitieve functies. Van de Rest zag geen verschillen in de hersenfuncties.

De onderzoekster zet naar aanleiding van haar studie vraagtekens bij de claims van fabrikanten van voedingsupplementen dat visoliecapsules het concentratievermogen en geheugen verbeteren. Er is onvoldoende bewijs voor, aldus Van de Rest. Wel blijft staan dat vette vis goed is voor hart- en bloedvaten.

Vorig jaar besteedde Radar een speciale uitzending aan vis. Enkele beweringen over de heilzame werking van vis en visolie werden hierin ontkracht. Deze uitzending vindt u hier.

Bron: ANP