Via deze voedingsmiddelen krijg jij de meeste PFAS binnen

voedingsmiddelen.jpg

Veel Nederlanders worden blootgesteld aan ongezonde hoeveelheden PFAS, bevestigt nieuw onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In deze voedingsmiddelen vonden onderzoekers de grootste hoeveelheden van de chemische stoffen.

Hier zit PFAS in

Van de PFAS die mensen binnenkrijgen, komt meer dan 70 procent uit voedsel. Het RIVM onderzocht van 54 voedingsmiddelen enkele monsters. 

Kabeljauw bleek de hoogste PFAS-concentraties te bevatten, gevolgd door zalm uit blik en vissticks. Toch blijft het volgens het RIVM verstandig om een keer per week vis te eten, zoals het Voedingscentrum ook adviseert. Vis bevat namelijk belangrijke voedingsstoffen, vitaminen en mineralen.

Ook in thee, koffie, graan- en melkproducten, vlees, eieren fruit en groenten werd PFAS aangetroffen. De onderzoekers hebben een algemeen advies om de hoeveelheid PFAS die je binnenkrijgt te beperken: zorg voor gevarieerd eten.

Wat is PFAS?

PFAS staat voor per- en polyfluoralkylstoffen. Onder deze noemer vallen chemische stoffen die amper afbreekbaar zijn en in verband worden gebracht met kanker, verhoogd cholesterol en voortplantingsdefecten.

Ook PFAS in drinkwater

De rest komt uit andere bronnen, waaronder drinkwater. Waar dat uit oppervlaktewater wordt gemaakt, bevat het de meeste PFAS. Op zich zijn de concentraties laag, maar alle kleine beetjes dragen bij aan de totale blootstelling. 

Het meeste kraanwater komt in Nederland overigens uit grondwater en dat is schoner. Het RIVM adviseert mensen vooral water uit de kraan te blijven drinken.

PFAS is vrijwel overal in het milieu te vinden. Het kent veel toepassingen, van voedselverpakkingen en antiaanbaklagen tot waterdichte kleding. Door fabrieken als Chemours in Dordrecht en 3M in Antwerpen is het jarenlang in de lucht uitgestoten en in rivieren geloosd.

De regelgeving is de afgelopen jaren wel strenger geworden. In Europees verband wordt gewerkt aan een totaalverbod op de stoffen, maar dat kan nog jaren duren.

Meer over