Via kieren ontsnapt warmte uit je huis: ontdek waar ze zitten, en wat je eraan kan doen

Als je je woning duurzamer wilt maken, is isoleren de eerste stap die je moet zetten. Grote kans dat je hierbij meteen denkt aan het vervangen van enkel glas en het isoleren van spouwmuren, maar je kunt ook simpeler beginnen. Er zitten vaak kieren in je woning waarvan je je niet bewust bent. 

In onze duurzaamheidsserie ‘Overleef de energierekening’ zien we ‘huisfluisteraar’ Lars Boelen die op zoek gaat naar deze kieren bij Haydie uit Almere. Met de zogenoemde ‘blowerdoortest’ onderzoekt hij waar de meeste lucht het huis binnenkomt. Maar hoe gaat zo’n test in zijn werk? En hoeveel ben je hiervoor kwijt? Radar legt het uit!

Wat is een blowerdoortest?

Een blowerdoortest meet de luchtdichtheid van de woning. Eerst worden hierbij alle gaten, zoals roosters, afgeplakt met plastic. Er wordt vervolgens een ventilator in de opening van de voordeur geplaatst die alle lucht uit de ruimte zuigt. 

Vanwege de zogenoemde onderdruk die dan in de woning ontstaat, komt via alle kieren lucht de woning binnen. Het is alsof je een stofzuiger aanzet die je woning leeg probeert te zuigen. De plekken waar de lucht de woning tóch in blijft stromen - de kieren dus - zijn vervolgens op te sporen met een infraroodcamera. Op het schermpje zie je de koude luchtstroom het warmere huis binnenkomen.

Kosten blowerdoortest

Een blowerdoortest kan een goed ankerpunt zijn om te onderzoeken waar je moet beginnen met het isoleren van je woning, omdat deze de kwetsbare punten van de woning blootlegt. De kosten van deze test variëren per aanbieder, maar het begint vaak bij een bedrag van rond de 350 euro. 

Overleef de energierekening

Sinds de gasprijzen door het dak gaan, stromen de bezorgde reacties over energierekeningen binnen bij de Radar-redactie. Voor veel mensen, en dat blijft niet beperkt tot de laagste inkomens, zijn de rekeningen onbetaalbaar en reden tot grote zorg. Wat kun je nu zelf nog doen? Bekijk de documentaire 'Overleef de energierekening' op NPO Start.

Zo doe je zelf een (goedkope) blowerdoortest

Schrikt dit bedrag je af? Je kunt ook zelf de test nabootsen, wat je maar een paar euro hoeft te kosten. Het enige wat je nodig hebt, is een rookstaafje (dit wordt ook wel gebruikt door imkers) of een rooklucifer. Beiden zijn te koop voor een paar euro. Ook een wierookstokje zou overigens kunnen - als het maar iets is waar doorlopend rook vanaf komt.

Doe je afzuigkap aan, plus je eventuele ventilatiesysteem. Zo krijg je eenzelfde effect als met het blowerdoor-apparaat: je creëert onderdruk. Plak ook nu alle zaken af waar lucht door kan komen. Ga vervolgens met het rookstokje langs kozijnen en deuren, en andere plekken waar misschien kou vandaan komt. Kieren herken je aan de luchtstromen die de rook je woning in blazen.

Kwetsbaarheden opsporen en oplossen

Als je weet waar de kwetsbaarheden liggen in een woning, is het ook makkelijker om ze aan te pakken. Zo laat de blowerdoortest soms mankementen zien die gemakkelijk op te lossen zijn als je een beetje handig bent. 

In de uitzending zie je dat bijvoorbeeld bij de raamventilatie en de ruimte rond het raamkozijn. Vervolgens legt Boelen uit dat deze lekken makkelijk te dichten zijn met tape en kit en er geen heel isolatieteam nodig is om dit deel te verduurzamen.

Grotere werkzaamheden

De blowerdoortest laat ook de grotere gebreken zien, door Boelen ook wel ‘luchtlekken’ genoemd. Een voorbeeld uit de uitzending is het plafond bij Haydie, dat duidelijk niet goed geïsoleerd is. Hoewel het oplossen van dit probleem geen gemakkelijke of goedkope operatie is, kan de blowerdoortest je helpen inzicht te krijgen van het probleem.