'Vlees in Nederlandse winkels niet veilig'

Het vlees dat in Nederland in de schappen, ligt is niet veilig. Bedrijfsleven en overheid slagen er niet in de veiligheid voor consumenten te waarborgen. In de gehele keten, van slacht tot winkel, is heel veel mis. Slechte hygiëne en fraude komen veel te vaak voor.

Bedrijven vinden economische factoren belangrijker dan een veilig product, zo luidt de harde conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in zijn rapport 'Risico's in de vleesketen', dat woensdag is gepubliceerd.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat hygiëneregels vaak niet worden gevolgd, bijvoorbeeld door onvoldoende opleiding van het personeel of door tijdsdruk. Ook komt fraude met vlees veel voor, meldt de Onderzoeksraad. Partijen vlees kunnen op papier plotseling van samenstelling veranderen en afvalvlees wordt 'omgekat' naar vlees voor menselijke consumptie. De veiligheid van paardenvlees is door de fraudegevoeligheid niet geborgd, stelt de Raad zelfs.

NVWA laat steken vallen


NVWA laat steken vallen

De instantie die toezicht moet houden op de voedselveiligheid, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), laat onverantwoord veel steken vallen. De raad concludeert dat het toezicht te wensen over laat vanwege voortdurende reorganisaties en bezuinigingen. Daarnaast zijn de middelen te beperkt om effectief op te treden in de vleesketen. 'Hiermee boet de NVWA in aan gezag', zo schrijft de raad.Voedselveiligheid in Radar

Al in 2008 besteedden wij aandacht aan de ontoereikende controle van de NVWA op vleesproductie.Update 12:30 uur: Nu echt tijd voor actie

Op het rapport dat de Onderzoeksraad vandaag naar buiten bracht, is met stevige woorden gereageerd. Hieronder een greep uit de reacties.Fraude aanpakken

Centraal Bureau voor de Levensmiddelen, de brancheorganisatie van supermarkten in Nederland noemt het rapport ‘een wake-upcall’ en wil zwaardere controles uitvoeren bij de vleesleveranciers:  ‘Inclusief de financiële boekhouding om fraude tegen te gaan. Want dat is de conclusie van het rapport: fraude kan leiden tot voedselonveiligheid'

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken vindt dat de aanpak van fraude in de voedselketen een hogere prioriteit moet krijgen. ‘Verder zijn we bezig met het uitvoeren van het plan van aanpak om de NVWA te versterken. Daarbij zullen we het systeem van keuring en toezicht fundamenteel herzien.’‘Vlees te goedkoop verkregen’

Wakker Dier vindt het alleszeggend dat de hoogste baas van toezichthouden NVWA zelf veel vleessoorten liever niet meer eet. Daarnaast kaarten zij de goedkope vleesprijzen aan: ‘Als je een fiets voor een tientje koopt, weet je dat die gestolen is. Als vlees goedkoper dan kattenvoer in de winkel ligt, moet je er ook vanuit gaan dat het niet normaal verkregen is.'

Milieudefensie: ‘Als de Tweede Kamer de Nederlandse vee-industrie laat groeien, groeien deze problemen ook.'

Vakbond Abvakabo FNR ziet in het rapport de zoveelste schokkende bevestiging dat het toezicht op voedselveiligheid en dierenwelzijn is kapotbezuinigd. NVWA moet volgens de vakbond worden versterkt en medewerkers moeten daarbij worden betrokken.

‘Incidenten geen maatstaf voor Nederland’


‘Incidenten geen maatstaf voor Nederland’

De Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS) is geschrokken van het bericht en staat open voor verbeteringen, maar denk niet dat al het vlees in Nederland onveilig is. Anders waren er veel meer signalen geweest, bijvoorbeeld mensen die ziek worden. En dat is niet aan de orde''

Ook de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) ziet de incidenten niet als een maatstaf voor de hele sector. Wel geeft de organisatie aan het rapport serieus te nemen, en te versnellen op de ingeslagen weg van verdere kwaliteitsverbetering. ‘Voor bedrijven die hierin niet mee kunnen of willen is geen plek meer in de voedingsmiddelenketen.’

Bron: ANP