background branding

Vodafone begint met uitrol 5G, landelijke dekking vanaf eind juli

5g-uitrol-vodafone-28042020.jpg

Telecombedrijf Vodafone verwacht deze zomer landelijke 5G-dekking te hebben gerealiseerd. De opstart van het netwerk gebeurt op dinsdagavond. Vodafone-klanten met 5G in hun abonnement en een geschikt toestel, kunnen dan binnen een week gebruikmaken van het snelle internet in het dekkingsgebied.

Vodafone rolt het netwerk uit met partner Ericsson. In eerste instantie zal het 5G-netwerk de helft van Nederland dekken. Eind juli moet heel Nederland een 5G-dekking hebben, belooft Vodafone.

Andere providers ook op koers

Vodafone maakt nu nog gebruik van zogeheten 4G-frequentiebanden om de 5G-technologie toe te passen. Dat kan nu nog omdat er vooralsnog een relatief klein aantal gebruikers toegang heeft tot 5G. Wordt het drukker op het netwerk dan moet het telecombedrijf gebruik maken van frequenties voor 5G die door het Agentschap Telecom nog moeten worden geveild.

Die veiling staat voor juni op de agenda. Naast Vodafone zullen ook branchegenoten als KPN en T-Mobile op die frequenties bieden. In andere Europese landen, waaronder Frankrijk, is de veiling uitgesteld vanwege het coronavirus en de maatregelen om de uitbraak onder controle te krijgen. Vorig jaar meldde T-Mobile ook op koers te liggen met de uitrol van een landelijke 5G-dekking.

Bron: ANP