Voedselreclame voor kinderen: aannemelijk dat regels worden overtreden

8junitiktok.jpg

Kindermarketing voor voeding voldoet vaak niet aan de wettelijke voorschriften. Daarnaast is er een groot grijs gebied waarbij niet duidelijk, maar wel aannemelijk is dat de reclameregels voor kinderen worden overtreden. Het gaat bijvoorbeeld om influencers die op TikTok bepaalde voeding aanraden.

Dat staat in een onderzoek naar kindermarketing voor voedingsproducten dat op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is uitgevoerd. Slechts een klein deel van de op kinderen gerichte reclames over voeding, voldoen aan de Reclamecode Voor Voedingsmiddelen (RVV). De meeste voedingsproducten waar reclame voor wordt gemaakt, staan bovendien niet in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, concludeert het onderzoeksbureau. Daarin staan richtlijnen voor gezonde voeding.

Op social media is het vaak niet duidelijk of er regels worden overtreden

Daarnaast is er een groot grijs gebied waarbij niet duidelijk is of regels worden overtreden. Het gaat met name om uitingen op sociale media, waarbij het onduidelijk is wat het kijkersaandeel van kinderen is. Bij meer dan een kwart kinderpubliek, gelden de regels van de Reclamecode. Acties in supermarkten worden niet in de RVV genoemd. "Wanneer we de voedingskundige criteria in de RVV wel op sociale media en supermarktacties toepassen, zou een meerderheid van de reclames mogelijk niet aan de regels voldoen", stellen de onderzoekers.

Het aanbod van voedingsreclame verschilt

Rondom tv-programma's en video's via YouTube wordt minder vaak reclame over voedingsmiddelen gemaakt voor kinderen, zien de onderzoekers. Het aantal direct gesponsorde berichten via YouTube, Instagram en TikTok neemt daarentegen toe. Ook in bioscopen, supermarkten en recreatievoorzieningen zien kinderen vaak reclame voor voeding.

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) heeft het rapport naar de Kamer gestuurd. Na de zomer komt hij met een reactie op de uitkomsten, in een brief over zijn aanpak tegen overgewicht.

Bron: ANP